Orbán Viktor 2017 november - Fotó: OV Facebook
Megosztom másokkal is:
  •  

A Hírklikk hasábjain jelent meg Németh Péter a Népszava korábbi főszerkesztőjének írása írása, amely azóta önálló életre kelt és szinte az összes ellenzéki facebook csoportban megtalálthatóak mondatai, ilyen-olyan formában.

Németh Péter szerint ugyanis Orbán Viktornak kutya kötelessége lenne a nyílnáosságra került dokumentumok alapján bocsánatot kérnie Karácsony Gergely főpolgármestertől.

Az újságíró szerint ugyanis: Ideje volna a bocsánatkérésnek, mondanám, ha nem lennék tisztában azzal, hogy ez soha nem fog bekövetkezni.

Orbán és követői soha nem fognak bocsánatot kérni, ha ezer dokumentumot tesznek is le eléjük.

Nem tudnak másként működni, csak karaktergyilkolva – ezt tették mindig is.

Gondolhatnánk persze, hogy a rendkívüli helyzetben, kiváltképp amikor rendkívüli felhatalmazáshoz jutottak, talán másként lesz, de nem. Hiába mutatta be Karácsony Gergely – írásos formában –, mit és hogyan mulasztott a hatalom, még csak arra sem képesek, hogy csendben maradjanak.

Pedig a főpolgármester egyértelmű bizonyítékait szolgáltatta annak, hogy hiába kért, nem kapott segítséget. Pontosabban: nem ő, hanem annak az idősotthonnak a lakói, akiket magukra hagyott a kormány.

Nem állítom, hogy szándékosan – nem hiszek ekkora gonoszságot –, azt viszont igen, hogy a járvány idején sem a szakma irányít.

Ha így lenne, nem egy olyan asszonyt állítanak az élére, akinek erősebb vágya a megfelelés, mint a járványügyi szempontok könyörtelen érvényesítése. Ez elég egyértelműen kiderül a mondataiból, a politikai szerepvállalásából – azt is ki merem jelenteni: gyönge jelleméből.

De nem akarom én bántani ezt az asszonyt, még csak a Wass Albert-Márai cserén sem gúnyolódom; ha nem őt, akkor találtak volna mást, akinek előbbre való a hatalomhoz való alkalmazkodás, mint a hivatás elkötelezettsége. Találtak volna, mert ilyen a rendszer. Ilyen figurákra van szüksége Orbán Viktornak.

Csak nézzenek körbe, és figyeljenek: kik szólaltak meg, például a Pesti úti botrány ügyében: Hollik, Deutsch, Fürjes, maga Müller Cecília, aztán Kocsis Máté.

Ez utóbbi már azok után, hogy Karácsony leleplezte az operatív törzset. Számított? Nem.

Kocsis ugyanazokat a vádakat fogalmazza meg, függetlenül attól, hogy egyértelmű cáfolatokat tett közzé a főpolgármester. Kocsis szavai utolérhetőek mindenhol, az ellenzékinek minősített médiában is. Karácsony bizonyítékait a kormánysajtó elhallgatja. Kocsis a nem velük egy követ fújó médiát támadja – mi mást tenne – és hallgat a saját, a kormánya felelősségéről.

Ismétlem: egy olyan helyzetben, amikor minden felhatalmazásuk megvan a cselekvésre. Illetve: csak nekik van felhatalmazásuk a cselekvésre. Emlékezzünk csak: amikor két polgármester saját hatáskörét – állítólag – túllépve, hozott döntéseket, innen, az operatív törzs mikrofonja mellől, figyelmezették őket – a nyilvánosság előtt.

A vezércikk további részét elolvashatja a Hírklikken, ide kattintva.


Megosztom másokkal is:
  •