Fotó: karpatinfo.net
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A karantén negyedik hetében a világjárvány egyik legnagyobb kérdése, hogy meddig kell fennmaradniuk a szabad mozgást és a gazdaság működését korlátozó intézkedéseknek.

A héten egyre több nyugat-európai kormány beszélt arról, hogy hamarosan lazítana vagy máris lazított a koronavírus-járvány miatti intézkedéseken.

Egy kínai tapasztalatokon alapuló új tanulmány eléggé lehűti a kedélyeket.

Egészen addig, amíg el nem készült a COVID-19 elleni hatékony oltóanyag, a korlátozásokat feloldani kívánó országoknak muszáj közelről követniük az új fertőzéseket, és a meglévő szabályozásokat azokhoz kell igazítaniuk

– állítják a The Lancet brit orvostudományi folyóiratban publikáló hongkongi kutatók.

Kínában radikális intézkedésekkel ugyan sikerült elnyomni a COVID-19 első hullámát, de a második hullám fenyegetése nagyon is valós.

„Bár ezek az intézkedések a jelek szerint nagyon alacsony szintre szorították az új fertőzések számát, a nyájimmunitás nélkül az esetszám újra könnyen megugorhat, amint a cégek, a gyárak visszaállítják működésüket, és fokozatosan az iskolákban is helyreáll a régi rend, ezáltal pedig újra keveredni kezdenek az emberek.”

A kockázatot csak fokozza, hogy a SARS-CoV-2 továbbra is nagy sebességgel terjed a Földön, így nem csökken a behurcolt fertőzések veszélye – mondta a kutatás egyik vezető szerzője, Joseph T. Wu orvosprofesszor a Hongkongi Egyetemről. Kínában sikerült a korábbi 2-3-ról 1 alá szorítani a reprodukciós számot (amely azt mutatja, hogy egy fertőzött hány további embernek adja át a vírust), ami a járvány lecsengését jelzi.

A kutatók azonban arra figyelmeztetnek, hogy ha túl gyorsan visszatér az élet a régi kerékvágásba, a korlátozásokat túl széles körben oldják fel, a reprodukciós szám újra megnőhet, a kormányoknak tehát szorosan nyomon kell követniük, hogy mi történik…

… Ha újra nőni kezdenének az esetszámok, az valószínűleg mind az egészségügyi, mint a gazdasági veszteségeket növelné kissé, még akkor is, ha a szigorúbb intézkedéseket újra bevezetnék a járvány lassításának érdekében.

A hongkongi kutatók tehát arra jutottak, hogy amíg a vakcina széles körben elérhetővé nem válik, fokozatosan szabad csak újra engedni a gazdasági aktivitás visszatérését, miközben olyan mértékben kell fenntartani a járványügyi korlátozásokat, hogy az esetszám alacsonyan maradjon.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: