Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A COVID-19 kapcsán nem is tűnik akkora őrültségnek világméretű baby boomot jósolni. De vajon találunk-e múltbéli példát hasonlóra?

Abban minden szakértő egyet ért, hogy az össztársadalmi intézkedések – az iskolák bezárása, a rendezvények lefújása, az otthon maradás és a home office támogatása – segíthetnek lassítani a koronavírus terjedését.

Ha egy társadalomban több koronavírusos eset is előfordul, célszerű otthon maradni. Ezért van, hogy több ázsiai országban, az Egyesült Államok legsúlyosabban érintett részein, Olaszországban és még néhány más országban is kijárási tilalmat léptettek életbe.

Fotó: Pinterest

De mit is csináljanak azok, akik egész nap otthon vannak? És mi köze ennek a születésszámhoz?
„Rengeteg anekdota szól arról, hogy megnő a szülési kedv olyan események után, amelyek az embereket otthon maradásra kényszerítik” – mondja az amerikai Dr. Michael Cackovick szülész-nőgógyász. „A tudományos kutatások azonban nem jutottak egyértelmű eredményre, amikor vizsgálták a jelenséget.”

A baby boom egy jól dokumentált jelenség, ami kilenc hónappal olyan események, például hóviharok és hurrikánok után történik, amelyek hosszan tartó otthon maradásra kényszerítik az embereket. 2013-ban az amerikai CBS News számolt be arról, hogy kilenc hónappal a Sandy hurrikán után több keleti parti kórházban is megugrott a születésszám. De hasonló történt a The Boston Globe szerint egy 1978-as New England-i hóvihar után kilenc hónappal is.

Cackovic szerint az okok között lehet „a veszteségre adott emberi reakció éppúgy, mint a fogamzásgátlókhoz való hozzáférés megszűnése, és természetesen az otthon ragadásból következő megnövekedett szexuális aktivitás is.”

Forrás: Joy / dunaujvaros.com

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: