Megosztom másokkal is:
  •  

A koronavírus-járvány elleni védekezés miatt bejelentett, az önkormányzatokat érintő megszorítások visszavonását követeli a kormánytól Budapest főpolgármestere, tizennégy kerületi és huszonhat vidéki település polgármestere.

A Főpolgármesteri Hivatal kedden jutatta el az MTI-hez a magukat “szabad városok” polgármestereinek nevező politikusok nyilatkozatát, amelyben felszólították a kormányt, hogy az “eddigi megszorító intézkedések” visszavonása mellett, haladéktalanul kezdjen egyeztetést a gazdasági és szociális válságkezelés lépéseiről az önkormányzati szövetségekkel.

A koronavírus-járványt és a nyomában fellépő társadalmi-gazdasági válságot csak nemzeti összefogással lehet legyőzni, és az önkormányzatok “erejüket megfeszítve látták el a védekezésben rájuk hárult feladatokat – érdemi központi segítség nélkül” – fogalmaztak. Azt írták: úgy tűnik azonban, hogy a kormány szerint a védekezésben nincs szükség az önkormányzatokra.

A nyilatkozatot aláíró politikusok szerint a kormány otthagyja az önkormányzatokat a frontvonalon küzdeni, és nemhogy utánpótlást nem ad, azt az eszközt is elveszi, amivel eddig felvették a harcot. Növekvő feladataik ellenére támogatás helyett elvonásokat kapnak.
“A kormány a demokratikus kontrollt is kiiktató rendkívüli felhatalmazását az önkormányzatok kivéreztetésére használja. Pedig a közelgő gazdasági és szociális válság minden bizonnyal nagyobb arányban fogja megtépázni az önkormányzatok bevételeit, mint a kormányét” – írták.

A politikusok szerint a már bejelentett forráselvonások az önkormányzati rendszer válságkezelő képességét súlyosan gyengítik. Mint írták, pont olyan időben, amikor a járvány megfékezéséhez és a társadalmi-gazdasági újrakezdéshez talán minden korábbinál nagyobb szükség lenne a polgárok által közvetlenül választott, hozzájuk legközelebb lévő intézményekre.
A “szabad városok” polgármesterei a nyilatkozatban hangsúlyozták: együttműködést kérnek a kormánytól.

Forrás: MTI

 


Megosztom másokkal is:
  •