Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A BalraMagyar vezércikke

Látható, hogy rengeteg a kritika Orbán Viktor jelenlegi válságkezelésével kapcsolatosan. A politikai csatározáson túl azonban fontos leszögezni néhány alappillért, ahhoz, hogy elkerülhessük a katasztrófát.

A legfontosabb ebben a helyzetben az, hogy bízhassunk a kormányunkban.

Baloldali emberként bizony nem a szívem csücske Orbán Viktor. Az hogy ma a Fidesz vezeti az országot azonban egy adottság. Ha már így alakult, akkor e keretek között kell gondolkodni és el kell fogadni, hogy ők irányítanak.

A probléma valahonnan innen indul. Ugyanis alapvetően nem bízunk a kormányban és Orbán Viktorban, mégis a bizalom az, ami legyőzheti a járványt.

Nem Orbán Viktor tehet a vírusról

Már pedig ez is tény és talán a legfontosabb. Ugyanis ebben a helyzetben meg van az a kényelmes alapállása a kormánynak, hogy megteheti, hogy őszinte. Ennek ellenére mindannyian érezzük az őszinteség hiányát.

Volt egy parlamenti felszólalása Orbánnak, ahol arról beszélt: Nem teheti kötelezővé a maszkok viselését a lakosság számára, mert nem tudja garantálni, hogy minden magyar lakosnak lesz maszkja. A kormány az egészségügyi intézmények ellátását tudja garantálni, ahol hatalmas készletek kellenek, ha a járvány berobban. A lakosság vagy készítsen magának, vagy próbáljon a kereskedelemből szerezni, de a kormánynak az egészségügyi intézmények ellátását kell megszerveznie.

Tudják mit? Igaza van. Megértjük, világos beszéd.

Nem a kormány hibája, hogy nem tud a nemzetközi vagy a hazai piac elég védőfelszerelést legyártani. Világos beszéd, megértjük és el tudjuk fogadni.

Azt viszont nehezen, amikor a tiszti főorvos össze vissza beszél a maszkokkal kapcsolatosan. Azt nem tudjuk elfogadni, ha hülyének néznek minket és elmondják, a maszk nem véd semennyire.

Tehát a legfontosabb, hogy bízni tudjunk, a kormányban az lenne, amit elmondott Orbán a parlamentben. Őszintén mondja el, mi a helyzet. Meg fogjuk érteni. De ehhez az kell, hogy őszinték legyenek velünk.

Félre kellene tenni a politikai szemétkedéseket és megérteni, hogy ez a válság nem az új rezsicsökkentés, nem migránsválság és nem Soros terv. Nem ebből kell megcsinálnia 2022 politikai kommunikációját a kormánynak.

Egyébként, ha csak normális emberként viselkednek, akkor vélhetőleg nem lesz gond ’22-ben.

Most őszintén, mire jó, hogy elveszik a pártok állami támogatásának a felét? Mire jó, hogy az önkormányzatoktól pénzt vesznek el? A védekezés szempontjából ezek annyira kis tételek, hogy semmi más értelme nincs, mint hogy kicsit szemétkedjenek.

Pedig a válság megoldásához egyetlen egy dolog kell. Egyetlen egy dolog kell ahhoz, hogy mindezt túléljük és hogy elkerüljük a katasztrófát. Az, hogy mi baloldali emberek – az ország fele – bízhassunk kicsit Orbánban.

Nekem sem tetszik ez a felállás.

De ha már így hozta a sors, akkor nem csak nekünk baloldaliaknak van feladatunk. Orbánnak kell gesztusokat tennie és végre egyszer az életben miniszterelnökként viselkednie. Az ország miniszterelnökeként.

Meg kell értenie Orbánnak: a vírus legyőzéséhez saját szokásait és beidegződéseit kell legyőznie. Aztán ha vége a járványnak, csépeljük egymást ugyanúgy, mint előtte.

Tegyen gesztusokat! Amíg nem késő!

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: