Donald Tusk - Fotó: ft.com
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A néppárti vezető szerint a járvány leküzdésénél most nincs fontosabb, de ha annak vége, eldöntik, mi legyen a Fidesz sorsa.

Az Európai Néppártnak (EPP) felül kell vizsgálnia eddigi álláspontját a Fidesz tagságáról – jelentette ki az MTI szerint Donald Tusk, az EPP elnöke a pártcsalád tagjainak írt nyílt levélben szerdán.

A néppárti vezető azt írta, a rendkívüli helyzetre vonatkozó jogszabályokat a koronavírus okozta járvány indokolja. Azokra szükség van még a demokrácia korlátozása árán is, azonban nem engedhető meg, hogy visszaéljenek velük. Kijelentette: a rendkívüli intézkedéseknek a koronavírus-járvány megfékezését kell szolgálniuk, nem pedig a kormányok hatalmának kiterjesztését állampolgáraik felett.

 

“Politikailag rendkívül veszélyes és erkölcsileg elfogadhatatlan a világjárványt állandó vészhelyzet kihirdetésére használni” – szögezte le. Tusk szerint ez az oka annak, hogy számos aggály vetődött fel a magyarországi helyzettel kapcsolatban. Sokak szerint ugyanis túlzóak a vészhelyzeti szabályok, de legfőképp azért, mert időkorlát nélkül vezetik be azokat.

“Sokan Önök közül nem egyeztek bele a Fidesz kizárásába a politikai családunkból, annak ellenére sem, hogy bírálták Orbán politikáját a korábbi döntései miatt” – fogalmazott Tusk. Jelenleg legfontosabb feladat a járvány megfékezése, azonban hamarosan eljön az ideje, hogy a pártcsalád felülvizsgálja a Fidesz tagságával összefüggő álláspontját – írta levelében Donald Tusk.

A parlament által elfogadott felhatalmazási törvény óta többen is kritizálták a magyar kormányt és Orbán Viktor miniszterelnököt. Bernie Sanders amerikai szenátor a Twitteren bírálta ezért Orbánt, Tusk pedig korábban vírushoz hasonlítva beszélt a kormányfőről.

 

Azt hiszem, Orbánt körberöhögi egész Európa. Már szóba se állnak vele. A néppárti frakcióban is csak azért maradhattak, mert nem sikerült fölényesen győzniük az EP választáson. Máskülönben már rég elküldték volna a p-be…

Forrás: HVG / BalraMagyar

 

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: