Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Komoly következményei lehetnek ennek az ítéletnek.

Megszületett az ítélet abban a perben, amelyet az az Európai Unió bírósága folytatott le Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen.

A 24.hu szúrta ki, hogy a testület szerint Magyarország, Csehország és Lengyelország megsértette az uniós törvényeket azzal, hogy visszautasították a menekültkvótákról szóló döntést – erről hozott ítéletet csütörtökön az Európai Unió bírósága, amelyről a Spiegel számolt be.

A három ország ellen az ügyben már korábban kötelezettségszegési eljárás indult.

Magyarország és Lengyelország egyetlen menekültet sem fogadott be a menekültkvótákról szóló uniós rendelkezés keretében, míg Csehország tizenkettőt, ezért az Európai Bizottság beperelte a három országot.

A Bíróság csütörtöki ítélete szerint az érintett országok nem teljesítették az uniós jogból eredő kötelezettségeiket.

Az uniós bíróság ítéletében aláhúzta: a három érintett tagállam, azzal a céllal, hogy kivonja magát az áthelyezési mechanizmus végrehajtása alól, nem hivatkozhat sem a közrend fenntartásával, illetve a belső biztonság megőrzésével kapcsolatos feladataira, sem az elosztási mechanizmus működésképtelenségére.

Az ítélet miatt kiszabott büntetés mértékét egyelőre nem tudni, ezt előbb az Európai Bizottságnak kell kérvényezni a bíróságnál, amely aztán kiszámolja annak összegét.

Ehhez nem csak a jogsértés időtartamát és súlyosságát veszik figyelembe, hanem az elmarasztalt országok gazdasági helyzetét is – olvasható a Spiegel cikkében.

Reagált a kormány az ítéletre

A Bizottság nyilvánvalóan diszkriminatív módon járt el, amikor kizárólag ezt a három tagállamot vonta eljárás alá. Ráadásul a fellépése okafogyottá is vált, hiszen a kvótahatározatok csak 2017 őszéig voltak hatályban – jelentette ki Varga Judit.

Az ítéletnek nincs további következménye. Mivel a kvótahatározatok már régen hatályukat veszítették, nincs kötelezettségünk arra, hogy menedékkérőket vegyünk át,

hangsúlyozta az igazságügyi miniszter. Hozzátette: „Az eljárás csak ártott az Európai Unió menekültügyi rendszerének, hiszen a migrációs krízist továbbra sem a menedékkérők kötelező átvétele oldja meg.”

VIA: 24.hu


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: