Csőzik László, Érd polgármestere - Fotó: FB
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Kedves Polgártársaim!

Az éjszaka folyamán Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely elvenné a polgármesterektől a kormány által a veszélyhelyzet idejére rájuk ruházott jogköröket.

Eddig a katasztrófa-védelmi törvény alapján a helyi képviselő-testület helyett a polgármester dönthetett. Ha elfogadják az új törvényjavaslatot, minden polgármesteri döntéshez a kormánymegbízott által vezetett megyei vagy fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyása szükséges. A jóváhagyásra a bizottságoknak 5 napjuk van.

Mivel a veszélyhelyzet alatt hozott döntésekkel eddig kizárólag kormánypárti polgármesterek éltek vissza, a törvényjavaslat aránytalanul bünteti az összes várost, és veszi el tőlük annak lehetőségét, hogy hatékony lépésekkel védhessék saját polgáraikat. Ma délelőtt egyeztettünk ellenzéki polgármester-kollégáimmal, és közös nyilatkozattal fordultunk a közvéleményhez és a kormányhoz.

Úgy gondolom azonban, hogy akkor sem kell kétségbeesnünk, ha a kormány mindenáron ragaszkodik e javaslathoz. Érd különleges helyzetben van, hiszen én szerencsére tagja vagyok a megyei védelmi bizottságnak, a Pest megyei polgármesterek közül egyedüliként. (A megyei védelmi bizottság elnöke a kormánymegbízott, elnökhelyettese a Pest megyei katasztrófavédelem igazgatója és a honvédelmi minisztérium kinevezettje. Tagjai a megyei közgyűlés elnöke, a megyei jogú város polgármestere, a katonaság területi vezetője, a rendőrség helyi vezetője, az egészségügyi államigazgatási szerv képviselője és az árvízvédelem vezetője.) Jó a kapcsolatunk a védelmi bizottság tagjaival, és elviekben is fontosnak tartom, hogy a járványügyi védekezést minden szempontból átgondoltan, közös döntésekkel szervezzük meg. Ott leszek a bizottság ülésein, és védeni fogom továbbra is az érdiek érdekeit.

Ugyanakkor az 5 napos jóváhagyási határidő, amely a bizottság rendelkezésére áll, szükségtelenül hosszú. Nem teszi lehetővé, hogy gyorsan és hatékonyan cselekedjünk. Márpedig járványhelyzetben nem lehet halogatni és hezitálni. Ezt figyelembe véve kezdeményezem, hogy a nem az adott település irányítására vonatkozó, hanem kifejezetten a járvány-veszélyhelyzettel kapcsolatban hozott polgármesteri döntések elbírálására haladéktalanul, de legfeljebb 24 órán belül kerítsen sort a megyei védelmi bizottság.

Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk együtt Érdre! – írja Csőzik László, Érd polgármestere legfrissebb bejegyzésében.

 

Forrás: Csőzik László közösségi oldala

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: