Magyar György - Fotó: Népszava
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az ellenzéki ügyvéd blogjában írta le világosan, mi is a helyzet pontosan.

Megtiszteltetésnek veszem, hogy a Fidesz frakcióvezetője mekkora jelentőséget tulajdonít nekem, de sajnos hülyeségeket beszél.

Nem csak én ellenzem, hogy a kormány olyan felhatalmazást kapjon a parlamenttől, amelynek alapján a koronavírus-járványra hivatkozva korlátlan ideig és bármely tárgyban jogot alkothasson. Kár, hogy a fideszes többség képtelen felfogni:

nem a vírus, hanem a demokrácia pártján állunk.

Nem kezdeményeznek már hétpárti egyeztetést a koronavírus-törvényről a jövő heti szavazás előtt, mert valójában nem is az ellenzéki frakciókkal kellene megegyezni, hanem a mögöttük álló dizájnerrel vagy Magyar Györggyel – mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője egy keddi sajtótájékoztatón.

Ez végtelenül nagy ostobaság, mert nem az a baj az előterjesztéssel, hogy a járványhelyzetre hivatkozással a kormány felülírhat bizonyos törvényeket.

Ám elfogadhatatlan, hogy a kabinet ezzel a jogával gyakorlatilag bármeddig élhessen, és akár alkotmányos alapjogokat korlátozó intézkedéseket vezethessen be mindenféle külső kontroll nélkül.

Köszönöm Kocsis Máténak, hogy ilyen nagyra értékel, de túlbecsüli a jelentőségemet. Véleményformáló értelmiségiek sora kifogásolja az úgynevezett felhatalmazási törvényt, és a szabad.ahang.hu portálon eddig csaknem kilencvenezren tiltakoztak a jogszabály ellen. Szóval a Fidesznek nem holmi dizájnerekkel, ügyvédekkel, hanem a magyar társadalommal kellene keresnie az együttműködés lehetőségét.

Mondhatják persze, hogy – miként a menekültválság kapcsán – sorosista ügynökök, levitézlett ballib értelmiségiek keltik a hangulatot. A helyzet azonban ennél bonyolultabb.

Az Európai Bizottság is alapos figyelemmel kíséri a magyar felhatalmazási törvény tervezetét – jelentette ki Christian Wigand, a testület szóvivője szerdán. A jogszabálytervezetről, amely az elmúlt időszakban komoly aggodalmakat vetett fel – tette hozzá – a bizottság tagjai is tárgyaltak.

Az Európai Parlament állampolgári jogi szakbizottságának elnöke Juan Fernando López Aguilar – talán őt sem a nemzet fő ellensége, Soros György pénzeli – ugyancsak aggódik a veszélyhelyzet meghosszabbításáról és a büntető törvénykönyv megváltoztatásáról szóló törvénytervezet miatt.

Nem vitatja, a tagállamok felelőssége, hogy ebben a nehéz időszakban a védelmükről gondoskodjanak, azonban az intézkedéseknek minden esetben biztosítaniuk kell az alapvető jogok, a jogállamiság és a demokratikus alapelvek érvényesülését.

Na, ezzel van bajunk nekünk is. Nem látjuk ugyanis a garanciát arra, hogy a kormány a rendkívüli felhatalmazással ne élne vissza, hiszen a kétharmados parlamenti többség birtokában eddig sem gyakorolt józan önmérsékletet. De legalább az ellenzék az országgyűlésben kifejthette a véleményét, miközben a felhatalmazási törvény ettől a szerény lehetőségtől is megfosztaná a másként gondolkodókat.

Azután idézhetnénk az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének elnökét, aki vélhetően szintén nem Soros embere. Szerinte is minden állam felelőssége, hogy védelmi intézkedéseket hozzon veszélyhelyzet esetén, a kormányoknak azonban ragaszkodniuk kell az Emberi Jogok Európai Egyezményéhez is, amikor új rendeleteket fogadnak el a koronavírus-járvány okozta válság kezelésére.

Rik Daems úgy látja, hogy egy veszélyhelyzet az egyezmény által rögzített korlátokat meghaladó intézkedések bevezetését is igényelheti, megfelelő garanciák nélkül azonban ezek az intézkedések komoly kockázatot jelenthetnek a demokráciára, az emberi jogokra és a jogállamiságra nézve

Az egyezmény válsághelyzetben bizonyos eltéréseket megenged az abban foglaltaktól, de a jogállamiság alapvető biztosítékait, különösen a jogszabályok betartását, a hatékony parlamenti felügyeletet, a független bírósági ellenőrzést és a hatékony jogorvoslati lehetőséget még veszélyhelyzet esetén is fenn kell tartani – fogalmaz Rik Daems.

Jelzi ugyanakkor, hogy a közbiztonság, az egészség megőrzése és a rend fenntartása érdekében hozott intézkedéseknek vagy korlátozásoknak arányosnak kell lenniük.

Az egyezménytől való eltérést igénylő veszélyhelyzet időtartamát, körülményeit és hatályát korlátozni kell, a veszélyhelyzeti hatásköröket pedig csak az adott cél érdekében szabad kiterjeszteni – mondja az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének elnöke, aki Kocsis Máté szerint talán szintén Soros-ügynök lehet. Ettől többet a NER rendszerével kevéssé szimpatizáló dizájnerek, ügyvédek és mások sem kérnek.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: