bevásárlás - Fotó: infoesztergom.hu
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az egyesületünk (Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület) hivatása a fogyasztóvédelem, ezen belül a tesztelés. Amikor vásárolni járunk, mintha a munkahelyünkre járnánk be. Az elmúlt hetekben minimalizáltuk a vásárlásokat, nem csak egyesületi szinten, hanem magánemberként is. De azért lenne pár tanácsunk az elkövetkező hetekre, hónapokra.

A következő tanácsok betartása esetén is elkaphatod a koronavírust, mi azon gondolkoztunk, hogy lehet csökkenteni a vírussal való találkozás esélyét.

Sajnos a koronavirus.gov.hu-n egyelőre nincs az élelmiszerek vásárlására vagy egyéb gyakorlati esetre tanács. Például arra, hogy forró vízzel mosva fertőtleníthető-e az alma, vagy ez is csak magas alkoholtartalmú fertőtlenítővel. Utánaolvastunk, de természetesen, ahogy ilyenkor lenni szokott teljesen egymásnak ellentmondó kijelentések, állítások és ráadásul hiányosan vannak a neten.

INFÓK, AMELYEK BIZTOSNAK LÁTSZANAK

1. Azt írták, hogy műanyagon 3 napig is megél a vírus.

2. A vírus érzékeny a 30 Cº feletti hőre.

3. Azt írták, hogy a koronavirus.gov.hu-n, hogy

A vírus leginkább cseppfertőzéssel terjed: köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe, majd a közelben tartózkodó másik emberre. Fertőzött felületek és tárgyak megérintésével a vírus a kézre kerülhet, az arc, a száj, az orr érintésével bejuthat a szervezetbe. Egyelőre nem ismert, hogy pontosan mennyi ideig marad fertőzőképes a vírus a felületeken, annyi azonban bizonyos, hogy az egyszerű fertőtlenítőszerek elpusztítják.

TANÁCSOK A JÓZAN PARASZTI ÉSZ ALAPJÁN
Nem állítjuk azt, hogy ezeknek a tippeknek a betartásával nem kaphatod el koronavírus fertőzést. Mi, egyszerű haladók csak a fertőzés esélyét csökkenthetjük.

Felkészülés:

1. Bevásárló lista: legalább 10 napra vásárolj (nem pánik miatt és nem csak lisztet és WC papírt), hanem azért, hogy csökkentsd a kijárási időt, az emberekkel való találkozást. Süss-főzz otthon, ne rendelj, ne járj se gyors se hagyományos étterembe, kávézóba.

10 napra írd össze előre, hogy mit fogsz főzni, nézd meg a recepteket és ez alapján írd össze a listádat. Persze az innivalókat is. Mindent! Nehogy már 20 dkg trappista sajtért kelljen boltba menned!

 

Ezen felül fel kell mérned mindent, amit napi/heti szinten fogyasztasz:

– higiéniás termékek: fogkrém, borotvahab, WC papír, nedves törlő stb.

– kávé!!!

– innivalók, alkoholost is

– fűszerek, pudingpor, sütőpor, élesztő, só, tea stb.

– stb.

2. Vásárló induló szett: gumikesztyű, szájmaszk, saját szatyrok. A legjobb szatyor elvileg a ruhaszatyor, mert a ruha anyagon rövidebb ideig él a koronavírus és a ruhaszatyor mosható is 40+ Cº-on!

Persze se gumikesztyű, se szájmaszk nincs sehol. Sajnos azt kell mondanunk, hogy be kell mákolni ahhoz, hogy ezeket most beszerezd (meg az alkoholos fertőtlenítőket is). Gumikesztyűből 100 db-sat vegyél, fertőtlenítő gélből 1L, szájmaszkot pedig csak moshatót: a család létszáma x 2, mert egy adag a mosásban, míg egy rajtatok, ha kell. Így nem kell több százat venned, nem fogjuk egymás kárára betárazni a maszkokat!

Ezek beszerzésére most sok időt kell fordítanod…

Vásárlás alatt:

3. Csomagolt élelmiszerek: mellőzd a kiskiflit, amit napi szinten több százan is áttapogathatnak. Csak csomagolt, vagy könnyen fertőtleníthető élelmiszereket vegyél.

– tartós élelmiszerek

– fagyasztott élelmiszerek

– csak csomagolt élelmiszereket

– ha nem csomagolt, akkor is csak olyan zöldséget vagy gyümölcsöt, ami kibír pár perc forró vízben való áztatást.

Most kifejezetten fontos, hogy ellenőrizd a szavatosságot!

 

4. Tartsuk be a kasszánál a 2 m távolságot. Ne csak dörmögj és morgolódj magadban az értelmetlen és/vagy tájékozatlan és/vagy igénytelen és/vagy higiéniátlan és/vagy közömbös polgártársad viselkedésén, hanem jól hallhatóan és udvariasan kérd meg az utánad következő vásárlót, hogy tartsa be Ő is a távolságot (ha már amúgy a nyakadba mászott).

5. Érintéses fizetést válaszd, ha lehetséges, ami ugye tényleges érintés nélkül is működik, kb. fél centiről.

Hazaérkezés a vásárlásból:

6. Fertőtlenítés belépés előtt: házba/lakásba történő belépés előtt, még kint egy előre elhelyezett kukába dobd bele a kesztyűket. Ezután egy biztonsági alkoholos kézfertőtlenítés és csak ezután lépj be a lakásba.

A szatyor és a maszk mehet a mosásba. Amit gondolunk csomagolás vagy zöldség-gyümölcs, lefertőtlenítünk.

A DIY fertőtlenítők, maszkok és kesztyűk használatát felejtsd el.

A tartós élelmiszereket 3-4 napra karanténba teheted egy elzárt helyen. Elvileg, ismétlem elvileg ennyi idő alatt magától is megdöglik a vírus (bár a vírusra nem biztos, hogy jó a megdöglik szó).

Általában

7. Csak saját magadban bízz: vásárláskor kezelj mindent úgy, mintha 100%, hogy fertőzött lenne koronavírussal. Nem bízz senkiben! Fertőtleníts! Kézmosás minden étkezés előtt-után, minden tüsszentés után. Kerüld az embereket és az olyan helyeket, ahol összepréselődhet egy nagyobb tömeg. A hőkezelés hatására vírus megsemmisül, szóval előnyben az otthoni sütés-főzés.

A #maradjotthon kampány valóban hasznos. Viszont, ezt nem tudjuk megtenni mindannyian, mert vásárolunk, munkába járunk. Szóval #vsra és #vigyázzmagadra!

Forrás: maradokapenzemnel.blog.hu

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: