Janos Ader, the President of Hungary, during the press conference with the participation of the four Presidents of Visegrad Group in Rzeszow's Grand Hotel. On Saturday, 15 October 2016, in Rzeszow (Pologne), Image: 302908958, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights ***, Model Release: no, Credit line: Profimedia, SIPA USA
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Sokan találgatják az okát, hogy vajon miért tűnt el Áder János.

Mi onnan kezdjük, hogy miért kellene megszólalnia és miért kellene betölteni feladatát. A Köztársasági elnöki cím sok esetben tűnik kiüresedettnek, hiszen valódi politikai hatalom nem társul hozzá.

Ugyan kell az aláírása a törvényekhez, de összesen egyszer küldheti vissza a parlamentnek a törvényt vagy utalhatja az alkotmánybírósághoz nomrakontrollra utána mindenképpen el kell fogadnia.

De szerepe akkor is megkerülhetetlen. Ugyanis a Köztársasági elnök szimbóluma a nemzet egységének.

Hivatala egy pártok felett álló közhivatal és a köztársasági elnök testesíti meg konszenzusos személyt, akit mindenkinek el kell fogadnia, nem véletlenül Ő a hadsereg főparancsnoka. Na jó itt álljunk meg!

Áder valóban nem egy Göncz Árpád, de az, hogy nem szólal meg a vírus idején egész egyszerűen elfogadhatatlan. Ha valamelyik pillanatban van értelme annak, hogy létezik a tisztség hát ez.

Lelkesítenie kellene a nemzetet, vezetnie a védekezést pártatlanul politikától függetlenül minden párt javaslatából közös cselekvést kellene formálnia.

De Áder eltűnt. El is árulom miért.

Mert Orbán Viktor egyes egyedül akar megmentőként feltűnni. Elemezték a politikai stratégák a helyzetet és kiderült nem fér el Orbán mellett még egy politikus, aki vezetőként tűnhet fel. Csak és kizárólag Orbán akar politikai hasznot húzni azzal, hogy mint egy “bölcs vezető” minden nap bejelent, tájékoztat, harcol, kűzd és portyázókat küld a világ 4 égtája felé.

Abban az esetben, ha feltűnne Áder mint köztérsasági elnök, megoszlana a figyelem. Egyből kiderülne, hogy az ország nem csak Orbánra számíthat, így megtörne a felépített kommunikációs stratégia.

Ne tévedjünk. Lesz a vírushelyzet közepén egy Áder beszéd, amiben méltatni fogja a mostani kormányt. De felelős vezetőként, valódi köztársasági elnökként a válság alatt nem fog feltűnni.

Mert a politikai spin doktorok így álmodták meg. Ez az egész nem más, mint marketing, ami kifizetődő lesz a Fidesznek, de valjuk be ezekben az időkben talán nem erre kellene koncentrálni.

A szerző szociológus


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: