Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Igen csak riasztó az, hogy az elmúlt napokban szárnyra keltek félinformációk és álhírek is a témával kapcsolatosan. Tisztázzuk egyértelműen a helyzetet.

Minden jel arra utal, hogy lesznek tömeges megbetegedések, ezért a pénteki naptól online tartják majd meg az Operatív Törzs sajtótájékozatóit – jelentette be a kommunikációs államtitkár.

Kovács Zoltán közölte, ezután email formájában lehet kérdezni az újságíróknak.

Az Operatív Törzs vezetője Lakatos Tibor arról számolt be, hogy reggel hat órától üléseztek, továbbra is érvényben vannak a korábbi korlátozó intézkedések. Hangsúlyozta,

nem lesz kijárási tilalom, nem akarnak lezárni bizonyos területeket és városokat.

3065-en vannak házi hatósági karanténban, és a rendőrség ellenőrzi az üzletek nyitvatartását is. 7 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 9 esetben szabálysértési eljárás indult, mert nem tartották be az előírásokat. Lakatos Tibor idézett pár meghökkentő esetet.

Volt egy hölgy, aki kérte a pénzintézetben, hadd álljon előre, mert házi karanténban van, de akadt olyan is, aki elment feljelentést tenni a rendőrségre és ott derült ki, hogy nem lenne szabad elmennie otthonról.

Emlékeztetett, hogy több határátkelőhelyet is megnyitottak. Akik pedig Szlovákia és Magyarország egy 30 kilométeres határsávján a másik oldalon dolgoznak, ők munkaadói igazolással beléphetnek.

Az országos tisztifőrvos arról számolt be, megint emelkedett a fertőzöttek száma,. Müller Cecília közölte, 73-an vannak karanténban, akik különböző állapotban vannak. Újabb haláleset nincsen,

6- embert ápolnak a Szent László Kórház intenzív osztályán,

akik súlyos állapotban vannak. A laboratóriumi vizsgálatok száma folyamatosan nő, ezeket a WHO sztenderdek alapján végzik. Ennek értelmében minden gyanús esetet javasolnak kivizsgálnak, valamint a vele szoros kontaktusban lévőket.

Jelenleg csoportos fertőzések vannak, országszerte. Müller Cecília jelezte, akiknek enyhe tünetei vannak, nem kell intézménybe vonulniuk, ugyanakkor el kell különülniük. Ez az estek 85%-ára igaz.

Aki nem tud elkülönülni, annak rendelkezésre áll intézményi karantén. Az országos tisztifővoros újra kérte az idős és magas kockázatú embereket, ne menjenek közösségi térbe, háziorvosi rendelőbe, maradjanak otthon és korlátozzák mozgásukat. Akik nem fogadják meg a tanácsokat, azoknál hatalmas kockázat.

– Az utolsó órában vagyunk, hogy átlépjünk a tömeges megbetegedési fázisba. Valamennyi intézkedés mellett csak akkor lehetünk sikeresek, ha megfogadjuk és betartjuk a tanácsokat, egy emberként az egész ország komolyan veszi és cselekszik. Nincs itt a helye a humorizálásnak és a fegyelmezetlenségre – fogalmazott Müller Cecília, aki egyúttal arra kérte a fiatalokat, hogy ne bulizzanak, mert ők is megfertőződhetnek.

Kérjük ossza meg másokkal is, hogy ne csak az álhírek terjedjenek, hanem az igazság is


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: