Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A HírHugó számolt be róla, hogy egy olasz kisvárosban teljes egészében sikerült megállítani a Koronavírus terjedését.

Van egy olasz kisváros, ahol sikerült teljesen felszámolni a koronavírus fertőzést: minden egyes lakost teszteltek a koronavírusra, méghozzá kétszer- írja az Index– így sikerült kiszűrni a rejtett fertőzötteket is.

Vò egy kisváros Észak-Olaszországban, innen jelentették az első koronavírusos halálesetet az országból. A Padovai Egyetem kutatói, együttműködve a Vöröskereszttel, kísérletbe fogtak a városban: minden egyes lakost teszteltek a koronavírusra, méghozzá kétszer.

Tehát mind 3300 ott lakótól mintát vettek, akár mutatott tüneteket, akár nem. A kísérlettel alapvetően a vírus viselkedését, terjedésének dinamikáját akarták vizsgálni. Persze, ha már pozitívnak bizonyult valaki, azt elkülönítették. Amikor a vizsgálat kezdődött, március 6-án, legalább 90 fertőzött személy volt Vòban. Ma már napok óta egy új eset sincs.

Azért voltunk képesek megakadályozni a járvány továbbterjedését, mert azonosítottuk és kiiktattuk a rejtett fertőzéseket is – idézi a Guardian Andrea Crisantit, az Imperial College London kutatóját, aki részt vett a projektben.

A tesztelések közben legkevesebb hat tünetmentes fertőzöttet sikerült azonosítani, akik, ha nem izolálják őket, tovább fertőzték volna a többieket. Valószínűleg másutt is sok tünetmentes fertőzött él, a betegség terjedésének ők a hajtómotorjai.

Persze, nagyobb térségben, több milliós nagyvárosban sokkal nehezebb és költségesebb mindenkit letesztelni, ugyanakkor a tesztelt populáció okos kiválasztásával, és legfőképpen az elvégzett tesztek számának megsokszorozásával meg lehet szakítani a fertőzési láncot a fertőző emberek idejében történő elkülönítésével.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: