Megosztom másokkal is:
  •  

Az életünkről van szó. Meg százezrek munkájáról, vállalkozásáról, megélhetéséről, akár napi élelmezéséről.

És ha el is vonul a vírus, mert a világ legyűri valahogy, az élet nem lesz ugyanolyan, mint előtte volt.

Mégis, adódik egy összehasonlítási lehetőség: hogyan éli meg az ország 2008 és 2020 válságát? Ma már kevesen emlékeznek – nem is divat emlékezni rá -, de 2008 nyarán, a Gyurcsány-kormány idején 4 százalékos volt a gazdasági növekedés. alig 3 százalék fölött volt a hiány.

Majd jött a Lehman Brothers csődje, és nyomában a gazdasági világválság, amely elsöpörte az addig kibrusztolt eredményeket, és amelyből – sok-sok, itt nem sorolandó egyéb ok mellett – Orbán kétharmada lett.

A Gyurcsány-kormánnyal nem bántak kesztyűs kézzel, sem a “barátok”, sem az ellenségek. A miniszterelnök által létrehívott Nemzeti Csúcson Kósa Lajos nyíltan a kormányt tette felelőssé – a gazdasági világválságért…

Rossz kormányzásról, legyengült országról ömlöttek az elemzések. Az emberek egy jelentős részében ez a nyomás máig nyomot hagyott, függetlenül annak igazságtartalmától.

Most pedig itt van 2020, és kormányzása 14. évében elmúlt Orbán kegyelmi időszaka. Eddig minden komoly válságot megúszott, gyakorlatilag folyamatos konjunktúrában kormányozhatott.

Antallra szakadt a piacok megszűnése, az állami vállalatok csődje, Hornnak és Bokrosnak jutott a csomag, majd Gyurcsánynak – és kisebb részben Bajnainak – a gazdasági világválság kezelése. Orbánnak szinte semmi.

És most itt a vírus. Előtte gazdasági növekedés, alacsony hiány – épp mint 2008-ban. Csak most jóval gyengébb a forint, és az elmúlt tíz évben bőségesen zuhogó uniós források felhasználása is minimum vitatható. És bár tudom, hogy egy vírus, amely ezrek halálát okozhatja, nem ugyanaz mint “csak” egy gazdasági válság, de íme, itt a Fidesz-rendszer próbája.

Úgy kell megállítani a válságot, hogy közben egy országnak esik le a tantusz: stadion épült kórház helyett, összeomlott az oktatási rendszer, hogy kevés az orvos és az ápoló, a műszer. Mi lesz a munkájukat elvesztőkkel? Mi lesz a kis- és közepes vállalkozásokkal? Egyáltalán, ha otthon maradsz, miből fogsz megélni, és mit fogsz enni, miből fizeted a törlesztést, a rezsit?

Kéne az orbáni vakcina, nem csak a vírusra, hanem az összes többi, ránk szakadó problémára. Tíz év kétharmad, tíz év “mi mindent jobban tudunk, mindent jól csinálunk, ti meg hazaárulók vagytok, akik tönkretették az országot” mantra után. Eddig az volt a szöveg, hogy ezek ugyan lopnak, csalnak, hazudnak, de legalább tudnak kormányozni. Valóban tudnak? És nem most dől rájuk az elmúlt tíz év összes bűne? Nem most feslik fel a magabiztos szövegek mögül a bénázás, a tehetetlenség, a szakértelem hiánya?

Mit tehet az ellenzék? Egyrészt számon kéri a kormányon a bűnös mulasztásokat, egyúttal javaslatokat is tesz, hátha megfogadják. És segít, amiben lehet, mert életekről van szó. Így van ez rendjén. Mert mi ellenzékben sem viselkedünk úgy, ahogy a Fidesz viselkedett ellenzékben…

De ha a világ más lesz, ha legyűri a vírust, ez a kormány sem maradhat ugyanígy. És az ország sem. Mert a válság esélyt is kell, hogy adjon. Addig azonban mentsük közösen, amit menteni kell és lehet. Ez minden magyar felelőssége.


Megosztom másokkal is:
  •  

Mondja el véleményét a hírről, odalent a komment szekcióban

-- hirdetés --
 

Mondja el véleményét a hírről, odalent a komment szekcióban

-- hirdetés --