Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az EU-ba irányuló nem létfontosságú beutazások ideglenes korlátozására terjesztett elő javaslatot hétfőn az Európai Bizottság, amiről keddi videokonferenciájukon hozhatnak döntést a tagállamok vezetői.

Az áruk unión belüli szabad áramlásának szavatolása érdekében zöld folyosókat nyithatnak az országhatárokon.

Elsőként a G7-ek vezetőivel osztotta meg a hétfői videokonferencián Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt a javaslatot, hogy az Európai Unió ideiglenes jelleggel, egyelőre 30 napra korlátozni kívánja a kívülről történő beutazásokat, kivéve a létfontosságú utazásokat.

A Bizottság a hétvégén már megkezdte az egyeztetéseket a tagállamokkal a tervezett lépésről, és a végleges döntést várhatóan kedden hozhatják meg a 27 EU-tagállam vezetői, amikor egy héten belül másodszor videokonferencián egyeztetnek a koronavírus-járvány elleni összehangolt fellépés jegyében.

Von der Leyen – aki a G7-tel tartott hétfői videokonferencián állt Charles Michel, európai tanácsi elnök társaságában a sajtó elé – arról tájékoztatott, hogy erős támogatást kapott a javaslat. A Bizottság elnöke hozzátette, hogy a javaslat értelmében a beutazási korlátozás alól felmentést lehet majd adni az EU-n kívülről hazatérő európaiaknak, a koronavírus elleni védekezésben résztvevő kutatóknak és tudósoknak, valamint a szomszédos országokból ingázóknak.

Az egységes európai beutazási korlátozás azt követően kerül napirendre, hogy az EU tagállamai az elmúlt napokban egymás után hoztak tiltó rendelkezéseket külföldről történő beutazásokra.

Az Európai Bizottság hétfőn közkívánatra nyilvánosságra hozta iránymutatásait az egészségügyi vonatkozású határigazgatási intézkedésekről. Ezek leszögezik, hogy a tagállamok visszaállíthatják a határellenőrzést a belső uniós határokon a közrend fenntartása érdekében, ami a lakosság egészségének védelmét is magába foglalja.

Az egyes országokba belépő személyeket a belső határellenőrzés hivatalos visszaállítása nélkül is egészségügyi ellenőrzés alá lehet vetni. A belépést azonban csak a határellenőrzések visszaállítása esetében lehet megtagadni bárkitől (ez is indokolhatja, hogy miért ezt választotta csaknem minden uniós tagállam).

Az érkezés vagy az indulás szerinti országban hozzáférést kell biztosítani a megfelelő egészségügyi ellátáshoz azok számára, akiknél felmerült a továbbfertőződés kockázata. Ezt az iránymutatás szerint a két országnak kell egymással rendeznie.

Brüsszel ugyanakkor nagy gondot fordít arra, hogy a COVID-19 járvány megfékezését szolgáló határintézkedések ne okozzanak súlyos fennakadásokat az ellátási láncok, az alapszolgáltatások, a nemzetgazdaságok és az uniós belső piac működésében. A tagállamoktól ezért azt várják, hogy elsőbbségi forgalmi sávokat (zöld folyosókat) jelöljenek ki az áruforgalom számára.

A Bizottság arról is intézkedett, hogy mostantól csak külön exportengedély birtokában lehet EU-n kívüli országokba exportálni egyéni védőeszközöket (védőmaszkokat, védőruhákat és védőszemüvegeket), amelyekre nagy az igény, de amelyekből nagy a hiány is a tagállamokban. Az exportengedélyek kiadásáért az exportőr székhelye szerinti tagállam hatóságai az illetékesek. A rendelet hat hétig alkalmazandó.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: