Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az osztrák oldalon torlódott fel a kocsisor, kedden éjjel egy tranzitútvonalon hazatérhetnek román és bolgár állampolgárok.

A megnövekedett forgalom miatt kedd délelőtt közel 20 kilométeres torlódás alakult ki a hegyeshalmi határátkelőhely osztrák oldalán.

Emiatt a közlekedőknek a határátlépési pontnál történő áthaladás lassulására kell számítaniuk a Magyarországra történő belépést megelőzően – írja a Police.hu.

Kedden éjjel egyszeri átutazást tesznek lehetővé a román és a bolgár állampolgároknak a kijelölt tranzitútvonalon

– közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi Facebook-bejegyzésében.

A tárcavezető kifejtette: a nap folyamán többször is egyeztetett telefonon a bolgár és a román külügyminiszterrel, akik azt kérték, hogy Magyarország tegye lehetővé az Ausztriában rekedt bolgár és román állampolgárok hazatérését.

Szijjártó Péter kiemelte:

„számunkra az elsődleges szempont a magyar emberek egészségének megvédése, ezt a célt szolgálják a határvédelmi intézkedéseink is.”

Mindezt figyelembe véve, a ma éjszaka folyamán egyszeri átutazást tesznek lehetővé a román és a bolgár állampolgároknak a kijelölt tranzitútvonalon, hazatérésük érdekében – közölte. Hozzátette: a részletekről a rendőrfőkapitányok megállapodtak.

A külügyminiszter hangsúlyozta: ezzel együtt Magyarország elvárja, hogy mind a román, mind a bolgár hatóságok értesítsék saját állampolgáraikat a magyar határvédelmi intézkedésekről, arról, hogy

Magyarország területére csak magyar állampolgár léphet be személyi forgalom keretében. Kitért rá: az osztrák hatóságoktól pedig elvárják, hogy tartsák fenn a rendet a határ osztrák oldalán és tegyék lehetővé a magyar állampolgárok és a teherforgalom számára a határátkelőhely használatát.

Bogdan Aurescu román külügyminiszter korábban humanitárius folyosó megnyitását kérte Szijjártó Pétertől, hogy

Magyarországon keresztül utazhasson haza az a több mint 3500 román állampolgár, akik a magyar-osztrák határon, Hegyeshalomnál akadtak el, miután Magyarország a koronavírus-járvány miatt lezárta a határait a külföldiek előtt.

via: Szeretlekmagyarország


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: