Hadházy Ákos - Fotó: MNO
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Két mai hírt szeretnék ide idézni, amelyek nem egyszerű gazdasági hírek, hanem sok-sok százezer EMBERI SORSOT ÉRINT:
bizonytalan időre leáll a győri Audi gyár, illetve új történelmi mélypontra jutott a forint, egy euróért nap közben 348 forintot is kellett adni. Mind a kettő azt jelzi, hogy a járvány gazdasági sokkhatása megérkezett.
Hivatalos adat nincs, de úgy hallom, megkezdődtek a tömeges elbocsátások, először a turizmusban és a vendéglátásban, de hamarosan a gazdaság egyéb szegmenseiben is. Nem riogatás, csak józan előrelátás, ha azt mondom, vállalkozások sokasága fog csődbe menni.
Lássunk világosan: ezek mögött a hírek mögött emberek vannak, családok, amelyeknek egyik napról a másikra bizonytalanná válik a megélhetése, sőt a lakhatása is.
Az állítólag jobban teljesítő Magyarországon az emberek kétharmadának nincs tartaléka váratlan helyzetekre, miközben a lakosság eladósodása az elmúlt évben rekordot döntött, meghaladta még a 2008-as válság előtti szintet is.
Mi lesz azokkal, akik elveszítik a munkájukat és nem tudják fizetni a lakáshitelt vagy az albérletet?Azonnali intézkedésekre van szükség, nem akciócsoportokra!
Fel is vázolok néhányat, a sort nyilván lehetne folytatni, várom is az elképzeléseket, ha összefésüljük ezeket, akkor biztosan jobb lesz az eredmény. Fontos, hogy ez nem gazdaságélénkítés.
Az is kell majd, természetesen, de itt most tűzoltásra van szükség, hogy emberek tömegei ne csússzanak nyomorba!
  • Azonnal törlesztési és végrehajtási moratóriumot kell bevezetni a jelzáloghitelekre. A bíróságok amúgy is zárva vannak, nem lehet megtámadni a végrehajtásokat, úgy tisztességes, hogy akkor ne is legyenek ilyenek. A hitelt a bankok nem engednék el, de a törvény erejénél fogva át kellene ütemezniük, amiért külön díjat, kamatot nem számolhatnának fel.
  • Azonnali kilakoltatási moratórium, ami vonatkozik a magánszemélyek által bérbe adott lakásokra is. Az elmaradt bérleti díj nem kamatozik, az egy összegben követelni nem lehet, később, a válság után kell részletekben megfizetni. Nem engedhetjük meg, hogy bárki az utcára kerüljön!
  • Az eddig turistáknak, rövid távra kiadott lakásokat kötelező legyen felajánlani legalább egyéves szerződéssel, meghatározott áron. Turista úgy sincs, nem is lesz egy darabig, ezek a lakások csak üresen állnának, így viszont növelik a kínálatot az albérleti piacon, vagyis csökkentik az árakat.
  • Száz százalékos, a költségvetésből fizetett táppénz azoknak, akik karanténba kerülnek, ezért nem tudnak bejárni a munkába. Ugyancsak százszázalékos táppénz a 12 évnél kisebb gyermeket nevelő szülőknek, akiknek otthon kell maradniuk az intézmények bezárása miatt. A fenti esetekben kifejezetten meg kell tiltani a felmondást.
  • Munkahelymegtartó állami támogatást a kisvállalkozásoknak, amelyek nem tudnak működni a járvány miatt, de vállalják, hogy nem bocsátják el alkalmazottaikat. Ha majd elmúlik a járvány, újra is kell indulni, fontos, hogy életben maradjanak a hazai mikro- és kisvállalkozások.
  • A munkanélküli ellátás helyreállítását, legalább hat hónap időtartamra! Nem engedhetjük meg, hogy Magyarországon emberek teljesen tönkre menjenek és akár éhezzenek!
Természetesen azonnal felmerül a kérdés, hogy miből. Felelős ellenzékiként erre is választ kell tudnunk adni. Néhány tétel, amelyet gyorsan ki lehet húzni a költségvetés kiadási oldaláról (ez a sor is folytatható):
  • Az atlétikai világbajnokságra, a stadionra és a rendezésre szánt legalább 170 milliárd forint;
  • A kézilabda eb-re épülő sportcsarnok építésére szánt 100 milliárd forint (mindkét esetben be kell lássák a nemzetközi szövetségek, hogy különleges helyzet van, a versenyeket a meglévő létesítményekben kell lebonyolítani);
  • A kormánypropagandára nemrég lekötött 150 milliárd forint;
  • A közmédia működési költségeinek fele, azaz nagyjából 50 milliárd forint;
  • Paks II Atomerőmű Zrt. tőkeemelésére szánt 77 milliárd forint;
  • A Paksi Ipari Park Nonprofit Kft. tőkeemelésére szánt 10 milliárd forint;
  • A Nemzeti Hauszmann Tervre (a Budavári Palota felújítására) szánt 11 milliárd forint még fel nem használt része.

Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: