Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Három fideszes választási plakát leszedéséért büntetőeljárás alá helyeztek egy egyetemistát, de nem büntettek fideszes aktivistákat, akik kisbusszal hordták el a leszedett MSZP-s plakátokat.

Miért alkalmaz kettős mércét az ügyészség? – tette fel a kérdést Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke hétfőn, sajtótájékoztatón.

A húszéves soproni egyetemistát, aki az önkormányzati választási kampányban szedett le három fideszes plakátot, most lopással gyanúsítják.

A fideszes aktivisták ügyében, akik az európai parlamenti választás előtt tépkedték le az MSZP-s plakátokat, az ügyészség nem látott törvényes indokot büntetőeljárásra.

Hivatkozásuk szerint a fideszesek azt közölték: „csak” a szelektív hulladékgyűjtőbe akarták vinni az általuk letépkedett MSZP-s hirdetéseket.

„Felmerül a kérdés: vajon az ügyészség (…) miért ítéli meg ennyire eltérően a két, a lényeget tekintve teljesen egyforma ügyet?” – mondta Kunhalmi. „Vajon ismét újabb (…) fideszes koncepciós pert látunk?”

Rámutatott: „Ugyanaz a megye, ugyanaz az ügy, ugyanaz az ügyészség, mégis eltérő megítélés alá esnek”.

Úgy folytatta: a választ „maga rendőrség adta meg”: a húszéves soproni egyetemista ugyanis egy szocialista politikus fia. A rendőrség pedig ezt pontosan tudta, hiszen azt kérdezték tőle: apukád ehhez mit fog szólni?

„Az ügyészség és a rendőrség továbbra is teljes mértékben kiszolgálja durván és nyíltan a Fideszt” – vonta le a következtetést Kunhalmi, felidézve: ezt érzékelték már több más esetben is.

Példaként hozta, hogy nem indult eljárás Szekszárdon az őszi önkormányzati választási kampányban, amikor az Éljen Szekszárd Egyesület plakátjait a város önkormányzata már elkezdte eltávolítani egy még nem jogerős helyi választási bizottsági döntés után, és a plakátokat meg is találták a Városházán.

De nem indult eljárás Budapest II. kerületében sem a rongálók ellen, akik a fenn lévő ellenzéki plakátokat „kezdték el babrálni”, azt állítva, hogy épp nem tépkedik, hanem felteszik őket. De még korábban, 2017-ben a Jobbik kormányellenes országos kampányában is „számtalan, már mindenki által világosan látható rongálási sorozatnak voltunk tanúi” és ott sem indult eljárás – mutatott rá Kunhalmi.

„Világos és egyértelmű, hogy koncepciós eljárás van. Az is világos és egyértelmű, (…) ismét bebizonyosodott, hogy az ügyészség és a rendőrség (…) a Fidesz kottájából játszik” – jelentette ki.

Ismertette: az ügy súlyosságára való tekintettel Tóth Bertalan, az MSZP elnöke múlt héten a Legfőbb Ügyészhez fordult kérdéseivel: Miért alkalmaz kettős mércét az ügyészség? Mivel magyarázza a Legfőbb Ügyész, hogy a két esetet ennyire eltérően ítélik meg? Helyesnek tartja-e, hogy az ügyészség írásba adja, hogy több tucat ellenzéki plakátot leszedni törvényes, de akár már néhány kormánypárti plakát levétele is szankcionálható a Büntető Törvénykönyv által?

Kunhalmi arra is felhívta a figyelmet, hogy közeledik március 15 e, a márciusi ifjak egyik fő követelése pedig a törvény előtti egyenlőség volt. „Úgy látom, (…) ennyi idő után elteltével is újra ezért meg kell harcolni” – jelentette ki.

Elismételte az MSZP kérését: az ügyészség vizsgálja felül mindkét ügyet, és a húszéves fiú ellen szüntesse meg az eljárást, vagy indítsa el a plakáttépkedő fideszesek ellen is.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: