Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az MSZP Nőtagazota Közéleti Díjat adományozott több kiváló személyiségnek.

A díjakat Gurmai Zita, a Nőtagozat elnöke, frakcióvezető-helyettes és Dr. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezető adták át.

A kitüntetettek:

Beer Miklós, a Váci egyházmegye nyugalmazott püspöke
Karafiáth Orsolya, költő, fordító, publicista, énekesnő
Sztojka Edina, diplomás ápolónő
Király Júlia, közgazdász (később veszi át a díjat)
Gőgös Zoltán, az MSZP korábbi elnökhelyettese, agrárpolitikus.
Gratulálunk a díjazottaknak és számunkra is megtiszteltetés, hogy elfogadták azt.

Az eseményen több beszéd is elhangzott.

Az egyenlő munkáért egyenlő bér elvét nevezte az MSZP elnöke pártja készülő stratégiája egyik kulcsmomentumának szombaton Budapesten, a nemzetközi nőnap alkalmából tartott rendezvényen.

Tóth Bertalan az MSZP nőtagozatának fórumán hangsúlyozta, ma Magyarországon két hónapot „fizetés nélkül dolgoznak a nők”, ennyivel keresnek ugyanis kevesebbet a férfiaknál. Szerinte ez is jelzi, hogy van feladatuk a közéletben, küzdeni kell a nők egyenjogúságáért.

Az ellenzéki politikus beszélt arról is, hogy át kell törni a nemi sztereotípiákat, a magyarországi tradíciókat. A nőknek ugyanis nem lehet csak az a – kormányzat által propagált – szerepük, hogy otthon legyenek, gyereket szüljenek, vezessék a háztartást – tette hozzá.

Tóth Bertalan közölte, az MSZP nemcsak politikájában, de politikusi összetételében is meg akarja mutatni: a nők egyenjogúak. Ezért javasolják azt, hogy legyen női társelnöke az MSZP-nek – hangsúlyozta, jelezve: belső konzultációt indítanak a jövő heti kongresszusig, hogy erősítsék a társelnöki rendszer támogatottságát.

Gurmai Zita, az MSZP nőtagozatának elnöke, frakcióvezető-helyettes közölte, a magyar nőknek kevés okuk van az örömre, annál több a sírásra, „Orbánék ugyanis nem sokat tettek a magyar nőkért”. Hozzátette: ha 2022-ben kormányt váltanak, akkor a nők és férfiak egyenlőségének prioritásnak kell lennie.

Szerinte nem elfogadható, hogy magára hagyják a gyermeküket egyedül nevelő anyákat, vagy hogy nem ismerik el „kőkemény munkának” az otthoni gyermek- és idősgondozást.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: