Forrás: Magyar Nemzet, Fotó: Kovács Attila
Megosztom másokkal is:
  •  

Párbeszéd:a számok leleplezik az Orbán-kormány embertelenségét-Az Európai Bizottság legfrissebb országjelentésének adatai minden eddiginél erősebben világítottak rá az Orbán-kormány politikájának embertelenségére és fenntarthatatlanságára.

A Párbeszéd szerint igazságossági és zöld fordulatra van szükség,a közpolitikának az embert kell középpontba helyeznie.

Az elmúlt évtizedben a szociális védelemre,az oktatásra és az egészségügyre fordított kiadások a GDP 3,4%-ának megfelelő mértékben csökkentek,míg a gazdaságra,a sportra,a kultúrára és egyházi célra fordított kiadások 3,1%-kal nőttek.

Az Orbán-kormány a humán tőkére és a szociális juttatásokra fordított alacsonyabb kiadások révén létrejött mozgásteret a gazdaságban való állami részvétel megerősítésére,valamint sportra,kultúrára és egyházi célra fordított finanszírozásra csoportosította át.

A jelentés felhívja a figyelmet,a magyarok várható élettartama elmarad a legtöbb más nemzetiségű európai polgárétól:a legalacsonyabb a visegrádi országok körében,és közel öt évvel kevesebb az uniós átlagnál.

Az elmúlt tíz évben mégis csökkentek az egészségügyi közkiadások,és messze elmaradnak az uniós átlagtól.Az életkilátásokat rombolja a levegőszennyezés is.

A szálló porra vonatkozó EU-levegőminőségi normákat 10 levegőminőségi övezetből 5-nek nem sikerült betartania.

Magyarországon 2016-ban több mint 13 ezer korai haláleset a rossz levegőminőségnek,főként a szálló por miatt.

A Párbeszéd nemrég nyújtott be erre vonatkozó határozati javaslatot.

A rossz levegőminőség egyik oka az energiaszegénység,amely az elemzés szerint jelentős mértékű Magyarországon,mivel a legszegényebbek fogyasztási kiadásainak mintegy 16%-át az energia teszi ki.

Az alsó jövedelmi ötödbe tartozó háztartások mintegy egyharmada–főleg a vidéki területeken–nem fér hozzá gázhoz vagy távfűtéshez,ezért drágább és szennyezőbb szilárd tüzelőanyagokat használ fűtésre.

A jelentés rámutat:Magyarország kötelezettséget vállalt arra:2030-ig a 2005-ös szinthez képest 7%-kal csökkenti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását,de 3 százalékpontos elmaradás várható e célhoz képest.

Az elemzés felhívja a figyelmet a kormány klímapolitikájával kapcsolatban arra:egyes negatív tendenciák ellentétesek a kinyilvánított szándékokkal,és növelik az éghajlatváltozással szembeni sebezhetőséget.

Ilyen a városi zöld területek csökkentése,ami erősíti a hőszigethatást–a jelentés ugyan nem említ konkrét esetet,de ennek mindannyiunk előtt ismert példája,hogy az Orbán-kormány betonba szeretné önteni a Városligetet.

A Párbeszéd szerint az elmúlt 10év költségvetési hangsúlyainak változása az Orbán-kormány politikájának embertelenségét,a fenntarthatósági célok be nem tartása a kormány felelőtlenségét bizonyítja.

Azonnali igazságossági és zöld fordulatra van szükség,amely az embert helyezi a középpontba az egészségügy,az oktatás,a szociális védelem és a zöld ügyek hathatós támogatásával.


Megosztom másokkal is:
  •