Hadházy Ákos - Fotó: Népszava
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A koronavírus ijesztően aktuálissá tette az egyik korábbi korrupcióinfómat, ami az egyik legundorítóbb ügyről szólt – és amelynek utóéletéről most különösen felháborító dolgokat tudtam meg…

Emlékeznek még arra, amikor 2017-ben Orbán Viktor úgy próbált védekezni, hogy – szemtelenül felháborodást tettetve – engem vádolt meg, hogy egy cég érdekében avatkozok be egy folyamatban lévő közbeszerzési eljárásba? Pedig csak néhány konkrét, kellemetlen kérdést tettem fel neki…

Történt ugyanis, hogy a GE nevű óriáscég hiába adta volna nagyságrendekkel olcsóbban az államnak a lélegeztetőgépeket és a beteg életfunkcióit figyelő ún. monitort, mondvacsinált okkal kizárta a közbeszerzésekről. Hogy értsék: az egyik tételnél pl. 120 lélegeztetőgépet és monitort az amerikai cég 300 millióért adott volna, a csaló csomagolócégek (amelyek olcsón megveszik a gyártótól a terméket, aztán „becsomagolás” után többszörös áron adják el a felhasználónak) viszont egymilliárdért adtak ajánlatot!

Ez azt is jelenti, hogy az állam a rendelkezésre álló pénzért harmadannyi gépet kapott volna, mintha elfogadta volna a gyártó ajánlatát. A különbség csak ennél a tendernél 240 db életmentő eszköz volt. És itt jön a képbe a koronavírus: a betegség súlyos esetben ugyanis tüdőgyulladást és légzési nehézségeket okoz, így kulcsfontosságú lenne, hogy megfelelő mennyiségű, korszerű lélegeztetőgép álljon rendelkezésre (miközben minden más beteget is el kell látni). Ha ne adj’ isten tömeges lenne Magyarországon a fertőzés – a vírus biztos meg fog jelenni, érdemes a legrosszabbra készülni – emiatt a piszkos csalás miatt lehet, hogy nem lesz elég készülék. Márpedig ha több lesz a súlyos beteg, mint a lélegeztetőgép, az szó szerint halálos áldozatokat követel.

 

Az ügy annak idején annyira bűzlött, hogy nem csak én kiáltottam csalást, hanem a Közbeszerzési Döntőbizottság is, amely 2017-ben három tendert is megsemmisített, és összesen 60 milliós bírságot szabott ki az Állami Egészségügyi Központra (ÁEK). A legutolsó hír akkor az volt az ügyben, hogy – hihetetlen módon – az állam bíróságon támadta meg saját magát (a Döntőbizottság határozatát) azért, hogy háromszoros áron vehessen készüléket, vagy harmadannyi gépet vehessen ugyanannyiért.

Az aggasztó hírek miatt most utánanéztem: azóta a bíróság mindhárom esetben kimondta, hogy manipulálták a közbeszerzéseket (a döntések elérhetőek itt, itt és itt). Ami viszont egészen döbbenetes, hogy úgy tűnik: az új tendereken ismét drágábban, most “csak” dupla áron vettük az életmentő gépeket! A pontos árakat megfelelő információ hiányában nehéz megállapítani, azonban a linkelt dokumentumokból az olvasható ki, hogy miközben a GE korábban átlagosan kb. 2,5 millióért adta volna az eszközöket, a csomagoló cégek viszont akkor 7,5-8 millióra, most 4,8 millióra áraztak – azaz a sztori vége mégis az, hogy hiába volt a botrány, feleannyi, 160-nal kevesebb lélegeztetőgéphez jutott az ország, miközben valakik nagyon gazdagok lettek. Úgy tűnik, a GE beállt a sorba és vagy kivonult, vagy csak a csomagoló cégeken keresztül indult.

Bocsássák meg, hogy elkeseredésemben mostanában többször csúnyán beszélek, de most is csak azt tudom üzenni a kormánynak: piszkos csaló gazemberek, drukkoljatok – ha tudtok olyat, imádkozzatok –, hogy ne legyen járvány!!!

Hadházy Ákos

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: