Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Mint megírtuk, szerdán este Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be: két egyetemistánál kimutatták a koronavírus-fertőzést Magyarországon. A diákok egyike Budapesten jár a SOTE-ra

A másikról tegnap este az terjedt el, hogy Győrben tanul, ám ezt a győri egyetem cáfolta azóta. Az azonban teljesen biztos, hogy mindketten irániak, akik súlyosan fertőzött hazájukból tértek vissza Magyarországra. Ráadásul az előző napokban Budapesten járt átutazóban két másik, szintén külföldi diáklány, akik a Széchenyi fürdőben is jártak. Karácsony Gergely, illetve a budapesti fürdőket üzemeltető társaság a következőket jelentette be.

 

„Ahogy arra a szakemberek számítottak, megjelent a koronavírus Magyarországon. Tüttő Kata főpolgármester-helyettes holnap reggelre összehívta a budapesti operatív törzset. Mi is értékeljük a helyzetet. Vállalataink felkészültek, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. saját operatív törzset működtet. Bár a gyógyvizek elpusztítják a vírust, soron kívüli fertőtlenítés zajlik a Széchenyiben és a munkatársak is kellő tájékoztatást kapnak. Mindenben a tiszti főorvos iránymutatásai alapján, a kormányzati operatív törzzsel együttműködve járunk el. Tesszük, ami a dolgunk” – írta Facebook-oldalán a főpolgármester.

 

 

A Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. pedig a következő közleményt adta ki csütörtök reggel:

A Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. a mai napon operatív törzset alakított a koronavírus terjedése miatti fokozott megelőző intézkedések és koordinált döntéshozatal érdekében. A Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. a vendégek és saját munkavállalói biztonsága érdekében már 2020. február 8-tól szigorúbb üzemeltetési előírásokat léptetett életbe, valamint minden dolgozóját felkészítette a fertőzéssel kapcsolatos tudnivalókra.

A Társaság 11 folyamatosan nyitva tartó fürdőt üzemeltet, ezek közül egyetlen alkalommal és csak a Széchenyi fürdőben megforduló két vendég esetében került kimutatásra a koronavírus-fertőzés.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a COVID-19 koronavírus elsődlegesen légúti vírus, amely a nemzetközi szervezetek tájékoztatója szerint elsősorban közvetlenül emberről emberre terjed cseppfertőzéssel – írta a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt.

Az új koronavírus egy burokkal rendelkező vírus. Amennyiben sérül ez a burok, akkor a vírus elveszíti fertőző képességét. A víz klórozása során elemi oxigén keletkezik, amely oxidáló hatású és erőteljesen károsítja pl. az új koronavírus burkát. A koronavírusok a vizsgálatok szerint 0,2-0,5 mg/l szabad klór jelenlétében szinte pillanatszerűen inaktiválódnak, így a megfelelően üzemeltetett medencékben életképes vírusok jelenlétével nem kell számolni. Az uszodai vizek klórozása során használt klórmennyiség tehát elég ahhoz, hogy az esetleg vízbe kerülő koronavírust elpusztítsa.

 

 

A fokozott fertőtlenítő takarítások mellett a Társaság az alábbi intézkedéseket rendelte el valamennyi fürdőegységénél:

1. A medencék vonatkozásában:
· a szűrő-forgatós medencék többszöri visszamosatását,
· a klórszint megemelését a még hatékonyabb fertőtlenítés miatt,
· kiegészítő fertőtlenítések elvégzését,
· a vegyszermérő-adagoló rendszerek fokozott ellenőrzését,
· élményelemek, nyakzuhanyok fokozott átfertőtlenítését,
· a töltővezetékek fertőtlenítését ürítések esetén,
· a töltő-ürítős medencék teljes felületének fertőtlenítését a Nanosept Aqua Super fertőtlenítő szerrel.
2. További intézkedésként a társaság:
Az eddigi rutinszerű, nappali fertőtlenítési eljárásokat és munkafolyamatokat fokozott szintre emelte.
A vizesblokkokban fertőtlenítő hatású kézmosószereket helyezett el a Társaság.
A beléptetésre szolgáló ún. proxy órák folyamatos, a használatok utáni azonnali fertőtlenítése is megtörténik.
Felhívja a vendégek figyelmét a fürdőkben elhelyezett tájékoztató anyagokban és a honlapon a fürdőhigiéniás szabályok fokozott betartására, illetve arra, hogy betegen semmiképp ne látogassák a fürdőket.
Döntött a zárást követő éjszakai rendezvények és nyitvatartás időleges megszüntetéséről, tekintettel arra, hogy a fokozott és teljes körű fertőtlenítés hosszabb időt vesz igénybe.
A Társaság hangsúlyozza, hogy semmilyen tudományos bizonyíték nincs a koronavírus vízzel terjedő fertőzésére. A fürdők látogatása nem jelenet magasabb kockázatot.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. továbbra is várja kedves vendégeit és kéri együttműködésüket! – írták közleményükbnen.

Forrás: Blikk

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: