Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A HVG szerint a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a koronavírusról tartott sajtótájékoztatója közben bejelentette, hogy gyakorlatilag bezárják a magyar tranzitzónát. Az Európai Unió vizsgálja a lépést.

A koronavírus miatt határozatlan ideig felfüggesztik új személyek befogadását a tranzitzónába – jelentette be hétvégi sajtótájékoztatón Bakondi György.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint erre az elmúlt néhány nap törökországi eseményei, nagy számú menekült megindulása miatt van szükség. Ezzel gyakorlatilag bezárták az új érkezők előtt a magyar tranzitzónát.

A Magyar Helsinki Bizottság hétfőn azt írta a Facebook-oldalán, hogy mivel Magyarországon csak a tranzitzónában lehet menedékjogért folyamodni, ez egyben a menekültügyi eljáráshoz való hozzáférés teljes megtagadását jelenti. A civil szervezet szerint járványveszély szempontjából ez csak látszatintézkedés.

Népszava pedig kedden arról írt, hogy megkeresésükre az Európai Bizottság közölte:

vizsgálják a hétvégi magyar bejelentést.

Adalbert Jahnz bizottsági szóvivő kifejtette, a fertőzés terjedésének megállítását szolgáló tagállami lépéseket kockázatelemzéseknek és tudományos ajánlásoknak kell megelőzniük. Az intézkedéseknek arányban kell lenniük a veszély nagyságával, és egyeztetni kell azokat a többi tagállammal.

Ezen felül a rendelkezéseket összhangba kell hozni a menedékkérők visszaküldését tiltó elvvel és az EU menekültügyi jogszabályaival is – tette hozzá.

Adalbert Jahnz elmondta azt is, hogy az Európai Unió – összhangban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásaival – nem javasolja az utazás korlátozását a koronavírus fertőzés miatt.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: