Janos Ader, the President of Hungary, during the press conference with the participation of the four Presidents of Visegrad Group in Rzeszow's Grand Hotel. On Saturday, 15 October 2016, in Rzeszow (Pologne), Image: 302908958, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights ***, Model Release: no, Credit line: Profimedia, SIPA USA
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A professzori cím használatára is feljogosító egyetemi tanárrá nevezte ki Áder János államfő a Fidesz korábbi országgyűlési és európai parlamenti képviselőjét, Pelczné Gáll Ildikót

 

Pelczné mellett más egyetemi oktatók neve is szerepel a frissen kinevezett professzorok között, ám míg az ő egyetemi tanári pályázatukról szóló döntés elérhető a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) weboldalán, addig a fideszes politikus pályázata nem nyilvános. Sőt, Pelczné Gáll Ildikó neve egyáltalán nem szerepel a MAB adatbázisában – írja a Népszava.

 

A hatályos jogszabályok szerint az egyetemi tanári pályázatokat a MAB-nak kell elbírálnia, a törvény egyedül a hitéleti képzésekkel összefüggésben tesz kivételt. A portál kereste a bizottságot, hogy megtudjuk, ismerik-e és véleményezték-e Pelczné pályázatát, s ha igen, az arról szóló döntést miért nem tették nyilvánossá.

 

Azt a választ kapták, a MAB és annak felülvizsgálati bizottsága véleményezte és döntést is hozott a pályázatról, ám a hazánkban 2018-ban életbe lépett európai általános adatvédelmi rendelet (GDPR) miatt a nem támogatott pályázatokról szóló döntéseket nyilvánosan már nem lehet közzétenni, csak a pályázó, a pályázatot benyújtó egyetem rektora és a felsőoktatásért felelős miniszter ismerheti meg.

Vagyis a fideszes Pelczné Gáll Ildikót Áder János annak ellenére nevezte ki egyetemi tanárnak, hogy pályázatát a magyar felsőoktatás legfőbb minőségbiztosítási szerve, a MAB nem támogatta. Igaz, a bizottság döntése semmire nem kötelezi az államfőt, azt vagy figyelembe veszi, vagy nem. Ebben az esetben nem osztotta a MAB szakmai kifogásait.

Forrás: ATV


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: