Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ma időközi országgyűlési képviselő-választást tartanak a Fejér megyei 4-es számú választókerületben, Dunaújvárosban. 

Ma azért jérulhatnak ismét a választók az urnákhoz, mert az ott 2018 áprilisában parlamenti mandátumot szerző Pintér Tamást (Jobbik) tavaly októberben Dunaújváros polgármesterévé választották.

Mivel a két tisztség összeférhetetlen, a politikus lemondott országgyűlési képviselői mandátumáról.

Az eddigi részvétel kifejezetten alacsonynak mondható, pedig a tét nagy.

A választókerületben 67 471-en jogosultak voksolásra, közülük reggel 9 óráig 4,71 százalék járult az urnákhoz. Ha azt nézzük, hogy a 2018-as parlamenti választáson 15,43 százalékos volt az arány 9-kor, akkor ez elég alacsonynak mondható.

A délelőtti 11 órás részvétel 12,29 százalék volt, ez legutóbb, tehát 2018-ban 33, 42 százalék volt. Tegyük hozzá, hogy ez akkor bőven az országos átlag feletti roppant magas részvétel volt.

A friss 15 órás részvétel is alacsonynak mondható, bár némileg növekedett, de még mindig csak 21,46 százalék. 2018-ban ez az érték 54,47 százalék.

A voksolás két legesélyesebbje az ellenzéki közös jelölt  Kálló Gergely (Jobbik-DK-LMP-MSZP-Momentum-PM), és Molnár Tibor (független), aki a Fidesz támogatásával indul

Hatlamsabb a tét, mint eddig gondoltuk

Bármennyire is úgy tűnik, hogy erős és stabil a kormánytöbbség, a valóság az, hogy megsérült a Fidesz méghozzá igen súlyosan. Csak a szerencse mentheti meg a pártot az erroziótól.

A legnagyobb csapást kétségtelenül az őszi önkormányzati választáson kapta a Fidesz, amikor az ellenzék lesöpörte a pályáról a kormánypártot. 10 megyei jogú várost, számtalan kistelepülést és a kerületek többségét megnyerte az ellenzék. Plusz Karácsony Gergely, hogy legyen még min mosolyognunk.

Ezért volt hatalmas tétje a győri időközi választásnak, ugyanis ott az volt a tét, hogy képes-e a pályán maradni a Fidesz. Mert ha nem sikerült volna hozni a győri szavazókört, akkor végképp leszálló pályára kerültek volna a kormánypártok.

Ezt, vagyis a tényleges összeomlást sikerült megfékeznie a Fidesznek, hiszen hatalmas erőforrásokat bevetve hozták Győrt, azonban ma Dunaújvárosban kiderül, hogy csak átmenetileg sikerült Orbánnak elkerülnie a bukást, vagy komoly bajban van a Fidesz.

Mindenkit arra biztat, hogy menjen el voksolni, hiszen holnap már nem szólhat bele, hogy ki kapja a mandátumot!


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: