Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke, európai parlamenti delegációvezetője pénteki sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet arra, hogy a forint az elmúlt egy hétben megjárta a poklot.

 

“Ahhoz képest, hogy 2010-ben, amikor a Fidesz átvette a kormányzást, még 274 forint volt egy euró, mostanra ez elérte a 340 forintot. Ha megnézzük, hogy eközben hogy alakult az euró árfolyama, akkor azt fogjuk látni, hogy nem az euró lett ennyire erős, hanem a forint lett ennyire gyenge.” – ismertette a helyzetet a DK EP-képviselője.

Molnár Csaba arra is felhívta a figyelmet, hogy ez sajnos meglátszik az árakon is, a legfrissebb adatok szerint idén eddig 4,7 százalékos az infláció, ami jócskán meghaladja az MNB várakozásait is.

“Mit is jelent ez a gyakorlatban? 2015-ben, 300 forintos euróárfolyam mellett: egy kiló kenyér 272 forintba került, ma 325 forintba kerül; egy kiló vöröshagyma még 196 forintba került, ma 406 forintba kerül, ez több, mint duplája; egy kiló krumpli 172 forintba került, ma 253 forintba kerül; egy kiló párizsi 1280 forintba került, ma 1750 forintba” – sorolta a DK európai parlamenti delegációvezetője.

 

 

Molnár Csaba hangsúlyozta, világos, hogy a gyenge forintot mindannyian megfizetjük a boltokban, a pénzünk elértéktelenedése mindannyiunk életére hatással van.

“De mit is kellene tennie ilyen helyzetben a kormánynak hosszútávon? Nem a tűzoltásra gondolok, hanem valódi, hosszútávú megoldásra. Az egyetlen ilyen megoldás az euró bevezetése, amely nem mellesleg nem lehetőség, hanem kötelezettség, amelyet Magyarország vállalt a csatlakozáskor.” – jelentette ki a politikus, hozzátéve: ahogy nincs alternatívája az Európai Uniónak, úgy nincs alternatívája az eurónak sem, a forint pedig előbb vagy utóbb tarthatatlanná fog válni.

“A DK ep-képviselőjeként azt kezdeményeztem, hogy jöjjön létre az Európai Parlamentben egy euróbevezetést segítő bizottság. Ez a bizottság megvalósult és tegnap előtt megtartotta az alakuló ülését, a DK tehát minden segítséget megadott a magyar kormánynak ahhoz, hogy mielőbb bevezessük az eurót.” – jelentette be a DK delegációvezetője.

Forrás: dkp.hu

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: