Pénz - Fotó: Napi.hu
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

4,6 százalékos inflációt mért a KSH, miközben a nyugdíjak ennél jóval alacsonyabb mértékben emelkedtek.

Januárban 4,6 százalék volt a nyugdíjasok kosara szerint mért infláció a Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint. Ez minimálisan alacsonyabb, mint a teljes kosárra mért 4,7 százalék.
Ugyanakkor jóval meghaladja a 2,8 százalékot, amennyivel az év elején emelkedtek a nyugdíjak, de még akkor is ez a helyzet, ha figyelembe vesszük a tavaly novemberi nyugdíjkiegészítést, amely beépült a járandóságokba, további 0,7 százalékkal megemelve azt. Eközben a bérek 8-10 százalékkal emelkedhetnek idén, a munkavállalók tehát még mindig nyerő pozícióban vannak reálértelemben.

 

 

A nyugdíjasok ellenben eddig nagy bukóban vannak, ami persze nem feltétlenül marad így, de az esélye nőtt ennek. A szakértők az év második felében mérséklődő inflációs nyomással számoltak – egészen a mai adatközlésig. A januári infláció ugyanis felette volt minden várakozásnak, így elképzelhető, hogy az elemzők a következő napokban korrigálják előrejelzéseiket.

Az élelmiszerek esetében piaci ingadozások miatt tapasztalni az árak elszállását. A termőterületeket ért viharkárok, vagy a sertéspestis pusztítása mind hozzájárul a dráguláshoz. Illetve az egyre aszályosabb évek is hatással vannak a kínálatra. – írja ( illetve ott teljese egészében olvasható) az mfor.hu

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: