Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

„Fideszes propaganda-minisztérium helyett inkább felelős egészségügyi tárcára van szükség, a közpénz-forrásokat pedig nem a hazugsággyárra, hanem az egészségügy intézményrendszerének tisztességes működtetésére kell fordítani” – fogalmazott szerdai sajtótájékoztatóján Ujhelyi István EP-képviselő az Európai Parlament strasbourgi épületében.

Az MSZP politikusa idézte a portfolio.hu hírportál által megszerzett kormányzati előterjesztést, amely az egészségügyi reformjavaslatok kapcsán elismeri, hogy visszatérő probléma az intézmények adósságállományának újratermelődése, ennek oka pedig többek között „a korábbi forráskivonások, az egészségügyi ágazat GDP-ből való elégtelen részesedése, a nem megfelelő és nem elegendő finanszírozás”.

Ujhelyi István megjegyezte, ezzel a kormány maga ismerte el, hogy a jelenlegi finanszírozási rendszer működésképtelen és fenntarthatatlan.

A szocialista EP-képviselő szerint a kiszivárgott reformcsomag – bár tartalmaz támogatható elemeket – összességében nem néz szembe a valós problémákkal, nem ad például választ arra, hogy miként akarja és tudja megakadályozni az adósság újratermelődését.

Ujhelyi visszautasította a Fidesz azon tervét, hogy a kormányzat kizárólag a kórházi vezetőket és dolgozókat tegye felelőssé a financiális problémák miatt.

Hozzátette: a Fidesz tíz éve kormányozza az országot, ezért inkább saját magukban keressék a hibát és „ne Sorosra, ne Brüsszelre, ne a menekültekre vagy másokra” fogják a saját maguk által okozott károkat.

Az EP-képviselő rámutatott, hogy miközben a kormány évi százmilliárd forintot is elkölt az állami propaganda fenntartására, addig a hivatkozott stratégiai anyagban is mindössze a kórházi beszállítók felé fennálló 70milliárdos tartozás kiegyenlítése szerepel pluszköltségként.

„Miből gondolja a kormány, hogy többletforrás nélkül biztosítható az egészségügyi szakdolgozók tisztességes élet- és munkakörülménye? Miből gondolja a kormány, hogy többletforrás nélkül itthon tarthatóak a tömegesen kivándorló orvosok és szakápolók?” – tette fel a kérdést Ujhelyi István.

A szocialista EP-képviselő rámutatott, hogy Magyarországon az egészségügyi kiadásoknak alig több mint kétharmadát finanszírozza csak az állam, így a zsebből fizetett közvetlen lakossági hozzájárulások szintje az uniós átlag duplája.

Ezzel kapcsolatban az MSZP politikusa megemlítette, hogy az általa kezdeményezett „Európai Egészségügyi Minimum Szolgáltatás” (EEMSZ) erre is választ fog adni, az épp kidolgozás alatt lévő keretrendszer ugyanis rögzíteni fogja többek között, hogy ösztönözni kell a tagállami kormányokat arra, hogy vizsgálják felül és optimalizálják az egészségügyre szánt előirányzatokat, szükség esetén bővítsék a költségvetési teret és a fontossági sorrendet helyezzék az egészségügyre az állami kiadások során.

Ujhelyi hozzátette, hogy az EEMSZ kapcsán az elmúlt napokban is számos egyeztetést folytatott hazai és nemzetközi szervezetekkel, illetve európai politikusokkal, a program megvalósítása mögött szerinte egyre szélesebb nemzetközi összefogás alakul ki.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: