Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A napokban találkoztam egy konzullal, aki korábban az ungvári magyar konzulátuson dolgozott. Azt kérdezte, mit gondolsz, hány konzul dolgozik az ungvári, – tehát nem a kijevi – konzulátuson?…

 

Nem értettem, hogy mit akar ezzel a kérdéssel, hiszen általában egy-egy követségen 1, legfeljebb 2 konzul szokott dolgozni. A konzulok feladata a magyar állampolgárok jogi és hivatalos ügyeinek segítése az adott országban. – kezdi sorait Juszt László.

De sikerült meglepnie. Ungváron heten vannak csak diplomáciai státuszban, s rajtuk kívül az ügyintézők csapata.

 

És mit csináltok ennyien? – kérdeztem.

Agitálunk a magyar állampolgárság mellett és házhoz visszük a legkisebb településekre is a magyar igazolványokat. Ha pedig valakinek nem nagyon kell, azt némi anyagiakkal segítünk rábeszélni.

Ezután megnéztem a magyar külügy honlapját. Ukrajnában Ungvár mellett még Beregszászon és Kijevben összesen 17 diplomata szolgál “konzulként”.

 

Romániában 24. Különös érdekesség: esküszervezési csoport is van.

A szerbiai Szabadkán működő konzulátuson 9-en tevékenykednek. Miközben szerte a nagyvilágban, mindenhol ahol a konzulok a valódi, az eredeti tevékenységet végzik 1-1 fő látja el a hivatalt. Leszámítva egy-egy olyan nagy forgalmú helyet, mint például Párizs, ahol ketten vannak.

De akkor miért ez a sürgés-forgás ezeken a helyeken? Logikusan adódik a válasz: a szavazatokért, a pénzért vett “holt lelkekért”.

Vagy nem így van?

Forrás: Juszt László közösségi oldala

 

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: