Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A Civil Közoktatási Platform, a tanári egyletek, a Pedagógus Kar, a diákság – szinte minden szakmai szervezet a NAT visszavonását követeli, ezért az MSZP országgyűlési határozati javaslatot nyújt be – erről beszélt Kunhalmi Ágnes, az MSZP oktatási szakpolitikusa és választmányi elnöke csütörtök este az ATV Egyenes Beszéd c. műsorában.

 

„A NAT-módosítás alátámasztja a jelenlegi kormánypártok ókonzervatív ideológiáját. Törekvése, hogy visszafordítsa a kultúrát a két világháború közötti, magába forduló felfogásba és áldozatszerepbe helyezi Magyarországot” – indította a mostani Nemzeti Alaptanterv módosítás problémájának bemutatását Kunhalmi Ágnes.

A szocialista politikus szerint a Fideszt a közfelháborodás sem tántorítja el a NAT szeptemberi bevezetésétől, bedobják a „szokásos trükköt” és létrehoznak a semmiből pár káder-tanárból álló szervezetet, akik igazolják majd annak létjogosultságát. „Megnézték, és látták, hogy elég nagy a felháborodás. (…) A tanári egyletek, sőt, még a Nemzeti Pedagógus kar, amelyet a kormánypártok hoztak létre is „elutálták” ezt. (…) Párhuzamos szervezetekkel próbálják legitimáltatni”.

 

 

Ami az új kánont illeti, Kunhalmi elmondta, a NAT által a kormánypártiak megerősítik azokat az ismert hangokat, akik Ady Endrét, Esterházy Pétert és Kertész Imrét lesenkiházizzák, miközben a Hitlert éltető Nyírő Józsefet beemelik a kötelezők közé.

Az MSZP képviselője hangsúlyozta, az ellenzéki pártok a Civil Közoktatási Platform javaslatára egy országgyűlési határozati javaslatban követelik a Nemzeti Alaptanterv visszavonását, mivel az vállalhatatlan. „Nem nemzeti, nem az egész nemzetet szolgálja, nem méltányos, és nem mellesleg neofasiszta elemeket tartalmaz.

Azt is követeljük, hogy oktatási minimumprogramunk nyomán széles szakmai, társadalmi egyeztetés alapján fogadjanak el egy új Nemzeti Alaptantervet” – mondta, és kiemelte, szerinte van értelme a társadalmi nyomást fokozni és tiltakozni. „Kertész most sem lenne benne, amennyiben nem állnak ki tanárok a nevüket és az arcukat adva, hogy „nem fogunk neonáci-fasiszta írókat tanítani a gyerekeknek””. Hozzátette, a tananyag alapján továbbra is csak a biflázásra, a felszínes tudáselsajátításra lesz majd képes a diák, de még a tanár is.

Reagálva a diákok 45+1 pontos javaslatcsomagjának potenciális sikerére, Kunhalmi elmondta, „Miközben az Országos Diákparlament és az Országos Diáktanács jó javaslatokat dolgoz ki, olyan rendszert alakít ki a Fidesz, ami ezt az egyeztetést nem teszi érdemivé. Cinikusan lenézik a diákokat, a hallgatókat, a legfontosabb javaslatokat kigyepálják.

Óriási problémának látjuk azt is, hogy nem engedik meg a diákoknak, hogy beleszóljanak a Nemzeti Alaptanterv tartalmába is egy kicsit. Korábban tettek ilyen javaslatot, de ezt az „irányított demokrácia” ellehetetleníti”.

 

 

A választmányi elnök az MSZP jelentős megújulásáról, modernizációjáról is beszélt – kérdésre először a társelnöki rendszerről, melyben, ha úgy alakul, maga is indul majd jelöltként. „Ez most már egy egyre konkrétabb javaslata az MSZP elnökségének, amely javaslatot tesz a párt egészének. Egy másik fontos feltétel, hogy az MSZP elfogadja a szociális demokrácia sokkal kiterjesztettebb, mélyebb tartalmi elemeit: elfogadja a 4. Köztársaság elvéről, hogy az nem csak demokratikus, hanem egyben szociális köztársaság is legyen, lezárja az elmúlt 30 évet és gazdaságpolitikai reformot hozzon létre” – mondta Kunhalmi Ágnes, a Magyar Szocialista Párt oktatáspolitikusa.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: