Budai vár déli oldala - Fotó: Wikipédia
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A Vár déli oldalán induló építkezést a Confector Mérnök Iroda Kft. kivitelezi – derült ki az uniós közbeszerzési értesítőből. Ötemeletes, csaknem 1200 négyzetméteres épületszárnyat építenek büfével, ajándékbolttal és felvonóval. Az új épület tervezett helyén jelenleg a Budapesti Helytörténeti Múzeum található.

 

 

Az épület pinceszintjén lesz az új gépészeti egység, a Nyugat felé kibővített földszinten pedig kialakításra kerül egy új fogadótér, ahol lesz büfé, ajándékbolt és ruhatár is. A pinceszint és a földszint közé pedig beépítenek egy liftet, hogy biztosítsák a déli udvarok és az Oroszlános udvar közötti akadálymentes közlekedést is.

Az első emeleten rekonstruálják az eredetileg Hauszman Alajos tervei alapján készült és a II. világháborúban lerombolt Szent István termet – bár ennek belsőépítészeti kialakítását nem tartalmazza a közbeszerzés, csak a körülötte lévő helyiségekét. Szintén az első emeleten lesz az úgynevezett Cercle terem, ami egy kortárs kiállítótér, és a második emeleten is helyet kap egy kiállítóterem. A munkálatok része továbbá a a külső homlokzat helyreállítása is.

Az eredménytájékoztató szerint a Confector fog dolgozni a festő- és kőrestauráláson, a villamosságon, a gépészeten, az ablakok cseréjén, a léttechnikán, a riasztón és tűzjelzőn, a felvonón és az akadálymentesítésen. A cég feladata továbbá 10 darab egyedi – részletesen nem ismertetett – bútor gyártása, illetve a régészeti megfigyelés is.

 

 

Az új épület tervezett helyén jelenleg a Budapesti Helytörténeti Múzeum található.
A tervekről és a közbeszerzésről júniusban az RTL Klub híradója készített riportot. Ebben elhangzott, hogy a nyáron megjelent ajánlattételi felhívásból nem derült ki, mennyit szánnak az új épületszárny kialakítására. Az RTL Híradó megkeresésére a miniszterelnöség azt válaszolta, hogy az összeg titokban tartására azért van szükség, hogy ne befolyásolhassa az ajánlattevőket. Ugyanebben az adásban a DK politikusa, Arató Gergely kifejtette aggodalmait, miszerint szigorúan határozták meg a pályázók körét, és Arató azt mondta, hogy „egyáltalán nem csodálkozna, ha már meglenne a nyertese is a közbeszerzésnek.”

A tenderre összesen négyen pályáztak: a nyertes Confector Kft.-n kívül az EB Hungary Invest Kft., a Laterex Zrt., és az Újlaki Építő Kft. is ajánlatot tett.

A Confector Mérnöki Iroda Kft.-t 1990-ben alapították, jelenleg a Holman testvérek tulajdonában áll és 51 dolgozója van. A cég forgalma 2014 óta folyamatosan növekszik: nettó árbevétele 3,2 milliárd forintról 10 milliárdra emelkedett 2018-ra. Adózott eredménye a 2014-es 232 millió forintról 2 milliárd forintra nőtt 2017-re, majd 2018-ban visszaesett 285,6 millióra.

A Confector Mérnök Iroda Kft. dolgozott az Esztergomi Bazilika pincerendszerén 2010-ben majdnem egy milliárd forint értékben, és a zsámbéki Zichy várkastély felújításán 2015-ben 766 millió forintért. A Ferencvárosi Főplébánia Assisi Szent Ferenc templom felújítását 2018-ban 933 millió forintért nyerte meg, és ugyanebben az évben a Zoom.hu által feltárt hernádi TAO-mutyiban is megemlítették a céget. 2020 januárjában pedig szintén a Vár felújításához kapcsolódó munkát nyert a Confector: a Szent György tér területfejlesztését 154 millió forint helyett 208 millió forint értékben kapta meg.

Forrás: atlatszo.hu

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: