Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke a Kúria épülete előtt 2018. június 20-án - Fotó: Népszava
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Elengedhetetlen, hogy egy új Magyarország: egy esélyteremtő, tudásalapú, új köztársaság vízióját mutassa be a választóknak az ellenzék – mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

„Talán történelmi lehetőség”, ha létrejön egy egyezség az ellenzéki erők között a baloldaltól a liberálisokon át a Jobbik jobboldali közösségéig, és bemutatnak egy ilyen programot.

„Akkor létrejöhet végre az a nemzeti minimum, amit már nagyon elcsépeltünk, meg nagyon vágyik rá mindenki, csak sosem sikerült megteremteni” – mondta a pártelnök.

Ezzel az ellenzéki szavazótábor is bővíthető – tette hozzá.

Abban, hogy egy ellenzéki jelölt legyen minden választókerületben, és a közös miniszterelnök-jelöltben mindenki egyetért. Az MSZP javaslata a közös lista, „ebben még lehet, hogy vita van”, és az egyéni jelöltek kiválasztására az előválasztás.

Az egészségügyi minimumról szóló megállapodást minden ellenzéki párt vezetője aláírta és az oktatás ügyében is széleskörű együttműködés van. Az ilyen programelemeket kell a 2022-es választásra üzenetként szolgáló vízióvá formálni – folytatta.

A kérdés az ellenzéki oldalon az, hogy ki mennyit tud hozzátenni a kormányváltáshoz, a kiindulópont pedig, hogy mi felé vezeti az országot a Fidesz: múltba forduló, uram-bátyám viszonyrendszeren és politikai protekción alapuló országot akar építeni.

Az MSZP ezzel szemben modern, tudásalapú társadalomban gondolkodik, amely minden társadalmi rétegnek esélyt ad hozzáférni a mindennapi életet segítő szolgáltatásokhoz.

„Az emberek mindennapjaiban szeretnénk mi komoly változásokat elérni. (…) olyan társadalmat szeretnénk, ahol mindenkinek esélye van” – erősítette meg.

Az MSZP által képviselt programelemek közé tartozik a fiatok esélyteremtésénél a lakbérplafon illetve a lakásár-plafon bevezetése, a munkavállalók számára nagyobb mozgástér a vállalatuk felügyeletében, és a szakszervezetek megerősítése. Javasolják, hogy nagyobb vállalatoknál a nagy nyereségből a munkavállalók is részesedjenek.

A szakszervezetek megerősítése fontos, mert a jelenlegi jogszabályok kiszolgáltatják a munkavállalókat a munkaadónak, amely – mint a Suzuki-gyár példája mutatja – a szakszervezet megalakulását is megakadályozhatja.

Megkérdezték a pártelnököt Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke bejelentéséről, hogy megfontolná: indul a társelnöki posztért. Tóth azt mondta: egyetért és örülne neki, ha Kunhalmi elindulna a női kvótán, mert ő a férfi kvótán biztos elindul.

„Teljesen egy platformon vagyunk. (…) Jó párost alkotnánk. Az sem kizárt, hogy így, párban fogunk indulni” – mondta.

Ismertette: a párt március 14-én kongresszust tart, ahol az MSZP 2022-es kormányváltásig vezető stratégiájáról fognak dönteni, emellett áttérnének a társelnöki rendszerre, és módosítani kívánják az alapszabályt. Ennek a vitája a párton belül már elkezdődött. Egy női és egy férfi társelnök lenne, amivel fontos üzenetet akarnak közvetíteni: a párt vezetésében is hangot kívánnak adni a társadalomban és a munka világában követelt egyenjogúságnak.

A műsorvezető többször rákérdezett arra, hogy a Nézőpont Intézet legutóbb 4%-ra mérte az MSZP támogatottságát. A pártelnök azzal felelt meg erre, hogy azok a kutatók, akikkel az önkormányzati választásokon is dolgoztak, mind magasabbra mérik, a Závecz kutatás például az MSZP-Párbeszéd szövetséget 9%-ra, de „hatalmas nagy különbségek nem mutatkoznak az ellenzéki pártok között”.

Odaszúrt kissé a Nézőpont Intézetnek: „…ahogy eddig is, úgy avatkozik be a kutatásaival az ellenzéki politikába, hogy van, akit magasabbra mér, van, akit alacsonyabbra mér, ezzel hivatkozási alapot ad különböző minősítésekre.”

Arra a felvetésre, hogy az ellenzéki együttműködés eddig sikeres volt, de más pártok felemelkedtek általa, az MSZP pedig felmorzsolódott, az elnök visszakérdezett: „Igen? Közel 400 önkormányzati képviselője van a Magyar Szocialista Pártnak és közel 50 polgármestere. Az ellenzéki pártok közül a legtöbb képviselő és a legtöbb polgármester; tehát vitatkoznék azzal, hogy hogy rossz pozícióba került a Magyar Szocialista Párt”. Új tagok is lépnek be; van, aki a DK-ból tér vissza.

Megismételte: „Egymás méregetése helyett inkább most már kezdjünk el {azzal} foglalkozni, hogy milyen programot adunk a választóknak!”


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: