Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

“Lásd, már most mennyire bátor vagy!”

Nagyon nehéz megírnunk ezt a szöveget, mert bár számítottunk rá, mégsem lehet igazán felkészülni arra, hogy elveszítjük Szilvit. Hálásak vagyunk, hogy ismerhettük. – írja a BudapestPride.hu

Meghalt Nagy Szilvia, a Budapest Pride-ot szervező Szivárvány Misszió Alapítvány elnöke – tudatja a közösség.

Senki más nem fogja képviselni úgy az érdekeidet, mint te magad, és hasonlóképpen, ha mások kénye kedve szerint élsz, akkor nem élsz igazán.“ – Nagy Szilvia, 2018, Budapest Pride Megnyitó

Nagy Szilvia 1977-ben Miskolcon született. Úgy emlékezett vissza, hogy egy nagyon jó tanuló, jól viselkedő, visszahúzódó kisgyerek volt, aki szeretett volna megfelelni a felnőttek és a környezete elvárásainak, és nem merte felemelni a szavát, hogy kiálljon önmagáért. Abban a kötelező egyformaságban nőtt fel, ahol az volt az elvárás: ne okozz konfliktust és ne különbözz másoktól.

Hosszú út és rengeteg munka vezetett odáig, mire önmaga mert lenni, elkezdett kiállni a saját érdekeiért, és a saját igazságáért.

Elmesélései szerint két ellentétes impulzus dolgozott benne: a félelem attól, hogy megmutassa magát és a tökéletlenségeit, és a vágy, hogy önmaga lehessen és ezáltal kapcsolódhasson másokhoz.

Amerikanisztika szakos bölcsészként végzett az ELTE-n 2002-ben, majd honlapkészítőként, grafikusként és dj-ként dolgozott.

Később az USA-ban szerzett közösségszervezői képesítést, és forgatta be az ott tanultakat a Pride-os munkájába. 1999-ben a Flamingó kör (a mai Szimpozion Klub elődje) egyik alapítója és vezetője lett, 2003-tól pedig az Ösztrosokk l@szbikus bulisorozat alapítója, szervezője és DJ-je lett, amit a Baross utcai lakásában tartott házibulijai, majd a híres l@szbikus törzselyen, az Eklektika kávézóban rendezett partik előztek meg.

2000-2006-ig volt a Labrisz L@szbikus Egyesület tagja, ő volt az egyesület Szembeszél c. első szépirodalmi kötének címadója.

Szilvi tervezte a Labrisz és a LIFT (L@szbikus Identitások Fesztiválja) kezdeti honlapjait, és övé volt a femfatal.hu nevű kultkedvenc weboldal is. A Labrisz kurátoraként csatlakozott a Szivárvány Misszió Alapítványhoz.

2007-től volt a Budapest Pride szervezője, ahol először a Budapest Pride Filmfesztiválon dolgozott, 2013-től pedig a Budapest Pride-ot szervező Szivárvány Misszió Alapítvány elnöke lett.

Hozzá tartozott az Ösztrosokk leszbikus buli, majd a Budapest Pride Fesztivál vizuális megjelenése, arculata és honlapja tartozott hozzá. 2013-ban szervezőtársaival megírták a Budapest Pride manifesztóját, és lefektették az alapjait annak a feminista és antirasszista elveken alapuló, bázisdemokratikusan működő szervezetnek, amit ma is Budapest Pride-ként ismerünk.

2014-ben kampánykoordinátora volt a Magyar LMBT Szövetség szavazásra buzdító Szevasztok, Szavaztok? kampányának. 2016-ban az LMBTQ közösségért végzett kiemelkedő munkájáért elnyerte a Háttér-díjat, 2019-ben pedig a LIFT-díjat.

2016-ban diagnosztizálták rákkal. A betegségéről igyekezett olyan nyíltan és őszintén beszélni, ahogy azt más témákban megszoktuk tőle.

Nem akarta, hogy a rák elszigetelje a közösségétől és a barátaitól, és fontos volt neki, hogy a rákbetegséget övező társadalmi tabuk ne álljanak közénk. A 2019-es Budapest Pride Megnyitóján a nagyközönség előtt beszélt a betegségéről.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: