Illusztráció: Szél Bernadett - LMP
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ombudsmanhoz fordulok a gyermekek jogait sértő NAT miatt  Amellett, hogy az új NAT szeptemberi bevezetése sérti a jogbiztonság elvét, tartalmában és a tananyag mennyiségét tekintve is gyermekellenes. Mindezek miatt az alapvető jogok biztosához fordulok.

A gyermekek sorsát alapvetően befolyásoló módosítás során biztosítani kell a kellő felkészülési időt: ezt az ombudsman már számos esetben kimondta, a kormányt azonban láthatóan nem érdekli a jogbiztonság.

Január 31-én jelent meg az új NAT, ami – tekintettel a szeptemberig rendelkezésre álló idő rövidségére – lehetetlenné teszi, hogy a kerettantervek és a tankönyvek időben, kellő szakmaisággal elkészüljenek, és elegendő idő legyen a tanárok felkészülésére.

Emellett az Alaptörvény kimondja a gyermekek megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz való jogát.

Meglátásom szerint a NAT azon túlmenően, hogy lehetetlenné teszi a megfelelő felkészülést az érintettek számára és ezzel figyelmen kívül hagyja a gyermekek érdekeit, ideológiai tartalmában és a tananyag mennyiségét tekintve is veszélyezteti a gyermekek megfelelő szellemi és erkölcsi fejlődéshez való jogát.

Mindezek miatt az ombudsmanhoz fordulok azt kérve, hogy a gyermekek jogainak és érdekeinek védelme, valamint a jogbiztonság garantálása érdekében hivatalból folytasson le eljárást, és szükség szerint tegyen javaslatot a probléma megoldására.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: