Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Olyan NAT született, amely minden szakmai szervezet szerint vállalhatatlan és így bevezethetetlen is szeptember 1-én – erről beszélt Kunhalmi Ágnes, az MSZP oktatási szakpolitikusa reggel az ATV Start vendégeként.

„Ez egy, a rendszerváltás óta nem látott szinten ókonzervatív Nemzeti Alaptanterv. Ideológiailag nyíltan egyszemléletű.

Az irodalomban megjelent a náci Wass Albert és Nyírő Gyula. A történelem egy 100 évvel ezelőtti szintre taszítja vissza a diákot. Azt a konzervatív kánont viszi, ahol a magyarok mindig áldozatok vagy hősök voltak.

A Történelemtanárok Egylete felhívja a figyelmet, hogy például a náci deportálásokat is elhallgatja” – ismertette az alapvető problémákat Kunhalmi Ágnes.

A szocialista politikus szerint ezt az alaptantervet, ebben a formában nem lenne szabad bevezetni a magyar oktatásban a következő tanévben.

„A szakszervezetek, de még a Fidesz által bevezetett Nemzeti Pedagógus Kar is azt mondja, hogy ez egy nagyon egyoldalú szemléletű, a modern, XXI. századi technikákat, modern pedagógiai programokat teljesen nélkülöző, lehetőségeket nem adó tanterv, ezért nem szabad most szeptember 1-én bevezetni!”

A képviselőnő az óraszámok kapcsán is illusztrálta a rossz hangsúlyokat. „Az MSZP egyetért a Pedagógusok Szakszervezetével és minden kritikussal, aki azt mondja, hogy összességében a pedagógusok és a tanulók túlterheltsége nem fog csökkenni, még akkor sem, ha 7 órát tanulnak a diákok naponta, hiszen tételesen sokkal nagyobb lett a tanagyag.”

Kunhalmi szerint egy másik komoly probléma, hogy az önálló gondolkodás feltételei is hiányoznak az anyagból. „Ez csak egy felszínes tudásátadásra–átvételre lesz maximum alkalmas.

A pedagógus frontális oktatással leadja, „gyorsan-gyorsan, haladjunk” alapon az anyagot, és semmilyen mérlegelés, kritikai gondolkodás nem fog tudni kialakulni. Üdvözlendőnek tartanánk az állampolgári ismeretek kialakítását, csakhogy ez nem olyan állampolgári ismeretek lesz, ami a demokráciára nevelést és a kritikai gondolkodást fogja erősíteni, hanem pusztán a honvédelem szemléletét fogja minden szinten átadni.”

A szocialisták oktatási szakpolitikusa elmondta, hogy ezzel a csökevényes szemléletű NAT-tal szemben az ellenzéki pártok szövetsége, és az MSZP milyen oktatáspolitikát tervez.

„A választási programunkban már szerepel egy oktatási minimum program, amelyet a többi koalíciós partnerünkkel együtt dolgoztunk ki, és amelynek preambuluma lehet egy új NAT preambuluma.

Az MSZP tervei között szerepel, hogy egy köztársasági minimum-program mellett lényegében egy új NAT-ot is kellene csinálni, mert ez, ami van, nem szolgálja a magyar ifjúságnak a fejlődését, sem azt, hogy modernizálja az országot.

Ezzel a magyar társadalom nem fog a XXI. századi társadalmakhoz felzárkózni, hanem beragasztja, sőt visszafordítja, és egy görcsös, magába forduló, folyamatosan valamitől félni tudó vagy akaró társadalom képét vetíti előre.

A közoktatás államosítása megbukott. Folyamatosan romlott a gyerekek teljesítménye és egyre többen kiszorulnak: nulla végzettséggel hagyják el az akár hatéves bekényszerített gyerekek a közoktatást.”

Az oktatás talán a legfontosabb ügy – Kunhalmi Ágnes kérdésre válaszolva elmondta, szerinte ennek a közpolitika legmagasabb szintjén is látszódnia kell, például pártok társelnöki rendszerében.

„Az MSZP-nek március 14-én lesz a kongresszusa. Ha ott egy olyan alapszabály születik, amely arra irányul, hogy a 4. Köztársaság alapjainak letevésénél ott legyünk, akkor meg tudom erősíteni, hogy igen, magam is, akár el tudok indulni társelnöknek.”


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: