Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

„Azért foglaltam el a kormányfői tisztséget, hogy végrehajtsam az államfő programját. Az elnök számomra a nyitottság és a tisztesség példaképe. Azért, hogy eloszlassak minden olyan kétséget, amely szerint nem tisztelem őt, s elvesztettem a belé vetett bizalmat, megírtam a lemondólevelemet és átadtam a parlamentnek és az elnöknek.

 

Neki jogában áll, hogy eldöntse mennyire hatékonyak az országot megváltoztató csapatának tagjai” – írta kicsit talányos közleményében Olekszij Honcsaruk ukrán miniszterelnök. Honcsaruk Facebook oldalára is kitette nyilatkozatát.

Benyújtotta lemondását Olekszij Honcsaruk, ukrán miniszterelnök. A kormány tagjai konzultációt kezdtek, Volodimir Zelenszkij államfő gondolkodik, elfogadja-e bizalmasa döntését. Az elnöki hivatal egyelőre csak azt válaszolta, hogy megkapta a lemondó levelet, és Zelenszkij fontolóra veszi, hogy elfogadja-e a bizalmasának számító politikus lemondását.

 

Honcsaruk alig több mint négy hónapja kapta meg a kormányfői posztot, és lemondó nyilatkozatában azt hangsúlyozta, sok minden sikerült ezen rövid időszak alatt. Ugyanakkor hozzátette: a fő feladatnak az állami szektort is sújtó korrupció megszüntetését tartja. „Néhány hónap alatt azonban igencsak nehéz megsemmisíteni egy több évtizeden át épített bűnözői rendszert.

Az ukrán törvények értelmében a parlamentnek – ha éppen tart a parlamenti időszak – a lemondási nyilatkozat átvételétől számított tíz napon belül kell döntenie arról, hogy elfogadja-e a kérést. Ha éppen szabadságon van a Verhovna Rada, akkor az ülésszak első hetében kell megvitatnia a kérést. A parlamentben abszolút többségben vannak a Zelenszkij mögött álló képviselők – a Nép szolgája párt képviselői – így a törvé

nyhozás minden bizonnyal a komikusból lett államfő akarata szerint dönt majd.

 

Forrás: HVG

 

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: