Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A mai nap hatalmas kárt szenvedett el a Fidesz. Egyre közelebb került a rendszer összeomlása.

Ahhoz, hogy egy kormány hatalmon tudjon maradni három feltétel szükséges: nemzetközi legitimáció, a választók legitimációja és a kormányzó párt egysége. Ezek közül, ha kettővel rendelkezik egy kormány akkor képes kormányozni.

A legfrissebb mérések szerint az ellenzék átvette a vezetést a Fidesszel szemben és noha a Fidesz egységes, nagyon úgy néz ki, hogy a nemzetközi porondon is megbuktak.

Súlyos döntéseket hozott ugyanis a mai napon a brüsszeli törvényhozás a magyar kormánnyal szemben. Az Európai Parlament ugyanis a mai napon hatalmas többséggel, 446 igen szavazattal 178 ellenében elfogadta a határozatot, mely kimondja: romlott a jogállamiság helyzete Magyarországon és Lengyelországban.

Az ötpárti állásfoglalásban többek között arra kérik az Európai Tanácsot, hogy hozzon határozott lépéseket a hetes cikk ügyében. A képviselők arra kérik a horvát soros EU-elnökséget, hogy rendszeresen szervezzenek meghallgatásokat az ügyben, az EU Tanácsát pedig arra, hogy készítsen konkrét ajánlásokat az országoknak, sőt adjon meg határidőket is, amíg ezeket végre kell hajtani

Néhány perccel az EP-szavazás után Facebook-üzenetben reagált Dobrev Klára a történtekre.

Mint írja, azzal, hogy az Európai Parlament 446 igen és 178 nem szavazat ellenében a módosítóval együtt elfogadta az állásfoglalást a Magyarország és Lengyelország ellen, a hetes cikk alapján indított eljárás ügyében, akkor szerinte azt mondták, hogy a „magyar kormány illiberális és antidemokratikus.” Hozzátette, „ma Magyarország és az európai magyarok újabb csatát nyertek meg!”

 

Ujhelyi reagált az EP-szavazásra

„A ma elfogadott EP-határozat tartalmával egyetértek, ugyanakkor álláspontom szerint a megismételt kirakati vita és a sorozatos elítélő határozatok helyett az eljárás érdemi lefolytatására és az Orbán-kormánnyal szembeni konklúziók levonására van végre szükség a Tanácsban” – írja Facebook-posztjában az MSZP EP-képviselője.

Mint írja, a mostani vitában tudatosan nem vett részt, mert ezzel szerette volna felhívni a figyelmet, hogy a 7-es cikkely alapján indított eljárás lassú és körülményes. Írásban benyújtott hozzászólásában viszont hangsúlyozta, „ez a parlamenti vita érdemi újdonságot nem hoz, csak ismételt színpadot szolgáltat az illiberális Európa-ellenességnek.

Az EP másfél évvel ezelőtt hasonlóan nagy, kétharmados többséggel fogadta el a magyar jogállamiságról szóló jelentést, az Unió intézményei pedig azóta is csak forró krumpliként dobálják a magyar kormány ügyét” – fogalmazott.

Menekül a kormány

Amikor arról döntünk majd, hogy maradjon-e a Fidesz a Néppártban, a mai szavazás súlyos érv lesz amellett, hogy új szövetségeseket keressünk – nyilatkozta az atv.hu-nak Novák Katalin az után, hogy az EPP-frakció nagy része is megszavazta, hogy romlik a magyar jogállamiság.

“Akik EPP-s létükre ellenünk szavaztak, azok ismét azt bizonyították, hogy számukra a szövetségünk mit sem ér, fontosabb a rájuk nehezedő liberális nyomásnak és elvárásoknak való megfelelés, mint a jog és az igazság”

– nyilatkozta az atv.hu-nak a Washingtonban tárgyaló Novák Katalin családügyi államtitkár, a Fidesz alelnöke.

Forrás: ATV/HVG/BalraMagyar

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: