Orbán Viktor 2017 november - Fotó: OV Facebook
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A mai napon megbukott Orbán minden álma.

A mai napon súlyos döntést hozott Brüsszel Orbánnal és legnagyobb szövetségesével szemben. Az Európai Parlament ugyanis a mai napon hatalmas többséggel, 446 igen szavazattal 178 ellenében elfogadta a határozatot, mely kimondja: romlott a jogállamiság helyzete Magyarországon és Lengyelországban.

Hogy mit jelent ez pontosan?

Ötpárti egység alakult ki Orbán ellen. Ez az ötpárti állásfoglalás többek között arra kérik az Európai Tanácsot, hogy hozzon határozott lépéseket a hetes cikk ügyében.

Ez az a bonyolult jogi eljárás, melynek a végén akár Magyarország minden jogát elveszítheti az Európai Unióban, ideértve a szavazati jogot is.

A képviselők arra kérik a horvát soros EU-elnökséget, hogy rendszeresen szervezzenek meghallgatásokat az ügyben, az EU Tanácsát pedig arra, hogy készítsen konkrét ajánlásokat az országoknak, sőt adjon meg határidőket is, amíg ezeket végre kell hajtani.

Nagyobb a jelentősége mint gondoljuk

Ezzel szinte bizonyos, hogy Orbánnak és a Fidesznek távoznia kell az Európai néppártból, ugyanis a néppárti képviselők többsége is megszavazta az elítélő jelentést.

Ez pedig azt jelenti, hogy Orbánnak minden arra irányuló terve, hogy meghatározó európai politikus legyen füstbe ment egyetlen egy nap alatt.

Orbán Viktor és a Fidesz Európában azt a fajta zsarolópolitikát folytatta, mely arra irányult, hogy egy szűk kisebbséggel sakkba tudják tartani az Uniót vezető Néppártot. Ma már azonban szinte bizonyos, hogy ez a terv megbukott, mint ahogyan Orbán európai ambíciói is. Ugyanis ezzel a szavazással nyílvánvalóvá vált, a Fideszt kicsapják a nyájból.

Így Orbán olyan marginális semmiféle politikai erővel nem rendelkező politikusok közé lesz kénytelen beülni, mint LePen vagy Nigel Farrage. De lényegében súlytalanná válik a Fidesz Európában a Néppárt támogatása nélkül.

Belföldön is megingott Orbán széke

Ahhoz, hogy egy kormány hatalmon tudjon maradni három feltétel szükséges: nemzetközi legitimáció, a választók legitimációja és a kormányzó párt egysége. Ezek közül, ha kettővel rendelkezik egy kormány akkor képes kormányozni.

A legfrissebb mérések szerint az ellenzék átvette a vezetést a Fidesszel szemben és noha a Fidesz egységes, nagyon úgy néz ki, hogy a nemzetközi porondon is megbuktak a mai döntés alapján.

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: