Kórház - Fotó: Dr Tóth Bertalan FB oldala
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az adóhatóság egyszerűen áthárítja a kórházakra az ellátás költségeinek utólagos behajtásának felelősségét és az elutasítással járó konfrontációt. Jöhetnek a kidobóemberek a recepciósok mellé?

 

A szolidaritás helyébe a kizárás lép – így döntött a családbarát kormány anélkül, hogy az új társadalombiztosítási törvény megszövegezése előtt konzultált volna az egészségügy irányítóival és szereplőivel. Aki más módon – munkaviszonya, kora vagy egyéb státusza révén – nem jogosult egészségügyi ellátásra, az csak az egészségügyi szolgáltatási járulék havonkénti befizetésével teheti ingyenessé a maga számára az ellátást.

Ez elvileg eddig is így volt, a fél év múlva hatályba lépő rendelkezés szerint azonban három hónapos késlekedés kizárással jár, ez után már csak pénzért láthatják el a nemfizetőt. A tisztán fiskális logika szinte semmilyen gyakorlati problémával nem számol, nagy mellénnyel „ellenzéki rémhírterjesztésnek” mondja a nagyon is politikamentes szakmai aggályokat.

 

A rendelőintézetekben, kórházakban alighanem kidobóembereket kell majd állítani a recepciós mellé: nem biztos, hogy mindenki higgadtan veszi tudomásul, ha kezelés helyett elküldik, mert a tajszáma ellenőrzésekor pirosat mutat a lámpa. Ráadásul egy adminisztratív dolgozó nem dönthet arról, hogy a beteg panaszai igényelnek-e sürgős ellátást, vagy sem. Ehhez orvosi vizsgálat szükséges, nemritkán több is.

 

Egyszerűen fogalmazva az történt, hogy az adóhatóság nem volt képes behajtani a járulékot nem fizetők tartozását, így az egészségügyi intézményekre hárul az esetleges elutasítással járó konfrontáció, felelősség vagy az ellátás költségeinek utólagos behajtása. Ehhez képest az már szinte lényegtelen – a törvény végrehajtási utasításával tisztázható – részletkérdés, hogy miért mennyit lehet számlázni. A mentés és a sürgősségi ellátás humanitárius alapon továbbra is jár a járulékfizetést elmulasztóknak – és a kormány szerint így minden rendben van…

 

Ezzel többek között az a gond, hogy sok esetben nincs tudatában a munkavállaló hogy be van e jelentve, vagy nincs.Vajon ilyen esetben a munkaadó vagy a m. vállaló viszi el a balhét. hmm. Nyilván a munkavállaló szembesül leghamarabb majd a problémával.

 

Vagy nézzük a munkanélkülieket… munkanélküli ellátás 90 nap, utána még talán 45 napig fizetik a TB-t, majd semmi. Aki ezen túl van, be kell menjen a NAV-hoz, csekket kérnie, majd magának fizetni a TB járulékot havonta ami kb 8000 Ft.

Nem védek senkit, de biztos sok olyan ember van abban a helyzetben, hogy nem tudja kigazdálkodni ezt a pénzt. Az egész rendszer úgy rossz ahogy van. Kiskorúaknak talán alanyi jogon jár az ellátás, de felnőtteknek már nem, csak ha dolgozik vagy ha fizeti. Annyival nem lehet ezt elintézni, hogy megérdemli. És sajnos valóban, ha a recepcióst vagy az orvost lincselik meg, aki a legkevésbé sem tehet róla, akkor mi lesz?? Ez nem a “senkit nem hagyunk az út szélén” és a “családok éve” hozzáállás.

 

Forrás: HVG / BalraMagyar

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: