Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Nem imázsfilmmel kell fellépni a családon belüli erőszak ellen, hanem átfogó, rendszerszintű megoldásokra van szükség!

A családon belüli erőszak nap mint nap újabb áldozatokat követel. Az elmúlt időszakban ismét brutális gyilkosságok, súlyos támadások történtek, az áldozatok között vannak gyerekek és nők is.

De a családon belüli erőszak szinte sosem gyilkossággal kezdődik, ezért nem elég erre fókuszálni. Figyelembe kell venni, hogy mindez olyan cselekmények sorozatából tevődik össze, amelyeknek már jóval korábban vannak felismerhető jelei.

A hatóságok a testi sértéssel is járó bűncselekményekre nem reagálnak hatékonyan, a gyakorlatban szinte nem létezik a távoltartás intézménye, az áldozat kénytelen menekülni. A hatóságok azt sem védik meg, aki éppenhogy túlélt egy támadást.

Ma többszázezer embert (főként nőket és gyerekeket) naponta ér valamilyen zaklatás, lelki, vagy fizikai bántalmazás, támadás családon belül. Az érintettek jellemzően nem tudják, hogy milyen segítségre számíthatnak, hova fordulhatnak védelmük érdekében.

A magyar kormány az elmúlt években történt tragikus esetek ellenére sem tett érdemi lépéseket, sőt 2014 óta nem ratifikálja a nők és gyerekek jogait védő Isztambuli Egyezményt, amely megoldásokat kínál arra is, miként lehetne megelőzni ezeket a támadásokat, megvédeni az áldozatokat. Mi már számtalanszor benyújtottuk erről szóló javaslatunkat a Magyar Országgyűlésnek, de hiába.

2019 novemberének végén az Európai Parlament is sürgette az egyezmény ratifikálását azon tagállamok esetében, amelyek ezt még nem tették meg, de a fideszes képviselők ezt nem támogatták. Sőt Gulyás Gergely kijelentette, hogy a kormány nem fogja azt a Magyar Országgyűlés elé vinni. Varga Judit igazságügyi miniszter fél éve még “politikai hisztinek” nevezte az egész ügyet, tegnap pedig már imázsfilmben adta elő az aggódó édesanyát.

A családon belüli erőszakot két dolog biztosan nem csökkenti: sem az, ha a miniszter asszony a Kossuth téren keringve félkész javaslatokról beszél egy videón, sem pedig az, ha a kormány továbbra is figyelmen kívül hagyja az általa aláírt egyezményt és a benne foglaltakat.

Mi úgy gondoljuk, hogy a bejelentett intézkedéseken túl rendszerszintű, a szakemberek képzésére is kiterjedő átfogó intézkedésekre, valamint a megfelelő szakértelemmel rendelkező civil szervezetek bevonására van szükség, különben továbbra is védtelenül maradnak érintettek százezrei.
Ha a kormány valóban fel kíván lépni a nőket és a gyerekeket ért családon belüli erőszak ellen, akkor első lépésként vegyék végre napirendre az Isztambuli Egyezmény ratifikálását!

Bangóné Borbély Ildikó
Bősz Anett
Gurmai Zita
Hohn Krisztina
Kunhalmi Ágnes
Potocskáné Kőrösi Anita
Szabó Tímea
Szél Bernadett
Vadai Ágnes
Varga-Damm Andrea


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: