Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az újév első hétvégéjén újabb tragédia történt, egy zalaegerszegi férfi megölte élettársát, majd feladta magát a rendőrségen, egy budapesti férfi pedig szintén a hétvégén egyszerűen nyakon szúrta barátnőjét – kezdi írását Gurmai Zita az MSZP Nőtagozatának elnöke.


Az esetek a nők elleni erőszak újabb példái, és még csak januárt írunk. Ne feledjük, hogy az elmúlt év utolsó heteiben került nyilvánosságra a brutálisan megvert Orosz Bernadett ügye, aki jelen állás szerint saját kérése ellenére sem kap megfelelő védelmet az eset után. És persze ne feledkezzünk meg a szintén nagy visszhangot kapott győri anyagyilkossági ügyről sem.

Az MSZP Nőtagozatának elnökeként is évek óta jelzem itthon és különböző nemzetközi fórumokon a tarthatatlan helyzetet: a magyar kormány 2014 óta nem ratifikálja az Isztambuli Egyezményt, amelynek látható következményei vannak.

A nyilvánosságra került esetek azt bizonyítják, hogy a hatóságok, az illetések államigazgatási szervek, nem értik, nem látják, nem ismerik a sajnálatos történetek előzményeit, illetve az esetek várható következményeit, egyáltalán nincsenek felkészülve ezekre, az említett történetekből pedig feltűnően egyre több van Magyarországon.

Néhány héttel ezelőtt képviselőtársaimmal újabb határozati javaslatot nyújtottunk be az Isztambuli Egyezményhez való halaszthatatlan csatlakozásról. Az általam készített „A nők elleni erőszakról szóló isztambuli egyezmény: eredmények és kihívások” című jelentést az Európa Tanács parlamenti közgyűlése néhány hónappal ezelőtt a plenáris ülésén fogadta el. A jelentés szövege több javaslatot is megfogalmaz a továbblépéshez, az Isztambuli Egyezmény  alkalmazásához.

2019 novemberének végén az Európai Parlament sürgette az Egyezmény ratifikálását azon tagállamok esetében, amelyek ezt még nem tették meg. A parlamenti szavazásnál a fideszes képviselők itt is tartózkodtak. Legutóbb Gulyás Gergely jelentette ki, hogy nem fogják az Országgyűlés elé vinni az Isztambuli Egyezményt.

Pedig a magyar kormánynak minden rendelkezésére áll: ismerik az Isztambuli Egyezmény tartalmát, szakmai szervezetek véleményét, az előbb említett jelentést és láthatják a megdöbbentő, többször gyilkossággal végződő eseteket, amelyek már nem túlzás mondani, szinte hetente látnak napvilágot. A kormány ennek ellenére sem lép tovább az Egyezmény ratifikációjának ügyében.

A parlamenti munkában eddig is minden lehetőséget megragadtunk, hogy elérjük a megfelelő jogszabály-módosításokat. Én viszont abban bízom, hogy az a nyomás, amely a nyilvánosságra került esetek kapcsán keletkezik, cselekvésre bírja majd a kormányzatot, mert ennek a sorozatnak így sosem lesz vége. A magam részéről a továbbiakban is minden lehetséges politikai és szakmai fórumon jelezni fogom, hogy nincs idő késlekedni. A további késlekedés, az esetleges újabb halálesetek pedig a Fidesz lelkén fognak száradni.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: