kisnyugdíjas - Fotó: ATV
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Rétvári Bence államtitkár szerint „a kormánynak 2010 óta kiemelten fontos, hogy minden módon kifejezze megbecsülését az idősek iránt, nem csupán szimbolikusan, de anyagi eszközökkel is.”
Vannak, akik szerint Rétvári nem mond igazat, mert a kormány nyugdíjasokat érintő intézkedéseit sok mindennek lehet nevezni, de megbecsülésnek semmiképp. – írja az MSZP elnöke, Tóth Bertalan.
A pártelnök szerint  azonban Rétvári sajnos igazat mondott. Az idei 2,8 százalékos nyugdíjemelés pont ezt a kormányzati megbecsülést jelzi. Idős honfitársainkat pontosan így, ennyire becsüli meg a Fidesz-KDNP kormány. Rétvári éppen csak azt nem mondta, hogy nem kell hálálkodni…
Jó előrejelzés ez arra, mit várhatunk idén is a kormánytól: pökhendiséget, áltatást, esetleg az eddig visszatartott jogos juttatások ajándékként való kiosztását, habos propaganda-körítéssel.
A novemberi nyugdíjkorrekció során megkapott 0,százalékos emelés ugyanis tavaly januártól jogosan járt volna minden nyugdíjasnak. Öt százalékos gazdasági növekedés és évi tíz százalékos átlagbér-növekedés mellett, amikor a nyugdíjasok költségei várhatóan legalább 6,5százalékkal emelkednek idén, a 2,8 százalékos emelés nemhogy nem bőkezű ajándék, de nem is ajándék – bármennyire is próbálja a kormány annak beállítani.
Ez bizony nettó megvonás, hiszen így továbbra is csökken a nyugdíjak vásárlóértéke, még jobban le fognak szakadni a nyugdíjak a bérektől, és még tovább fognak növekedni a társadalomban már most meglévő súlyos különbségek.
Rétvári és a fideszes elit ezt nyilván nem érzékeli, hiszen az ő juttatásaik néhol meg is duplázódtak egy év alatt! De még valami duplázódott az uralmuk alatt, sajnos: megkétszereződött a szegénységben élő nyugdíjasok száma.
Ez a szemlélet és ez a gyakorlat számunkra elfogadhatatlan. Mi azt mondjuk: biztos és tisztességes megélhetést garantáló nyugdíjat kell biztosítani minden idős embernek Magyarországon.
Az alacsony összegű nyugdíjakat fel kell zárkóztatni, és figyelembe kell venni a nyugdíjak emelésének számításánál a bérek emelését is. A nyugdíjasoknak állandó biztonságra, a társadalomnak szabadságra és igazságos, szolidáris vezetésre van szüksége.
Mindent megteszünk azért, hogy legkésőbb 2022-től ez valóra váljon!

Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: