Hadházy Ákos - Fotó: Népszava
Megosztom másokkal is:
  • 3.6K

A Fideszben hagyományosan egy fiatal képviselőre osztják a „párt ökle” szerepet, ennek a fiatalembernek kell a legképtelenebb dolgokkal támadnia az ellenfeleket.

 

Kocsis Máté viszont ennél tovább ment, már fracióvezető, de még mindig azzal van elfoglalva, hogy az ellenzéket fegyelmezze. Ő a benyújtója annak a gyalázatos törvény- és házszabály-módosításnak, amely lényegében megfosztja jogaiktól az ellenzéki képviselőket.

A célja az, hogy az ellenzék csöndben asszisztáljon a kétharmados szavazógép tevékenységéhez: ne akciózzon, de ne is vonuljon ki, hiszen mindkét esetre súlyos bírságokat helyez kilátásba. És még büszke is rá:

 

Felmerülhet a kérdés, hogy Kocsis miért védi ilyen vehemensen, de sunyi módszerekkel a rendszert. Mutatok két példát arra, hogy nagyon sok vesztenivalója van: Az első egy igazán klasszikus húzás, a családtagok fizetett pozícióba helyezése:

Kocsis Máté anyósa ugyanis amellett, hogy fideszes önkormányzati képviselő Pesterzsébeten már 2014 óta, a vagyonbevallása szerint hivatalosan egy fideszes országgyűlési képviselő személyi asszisztense is havi 250-370 ezerért (ezt a pénzt az országgyűlés Fidesz frakciójától kapja az ogy. hivatalán keresztül, az összeg évente változik, ezt vagyonyilatkozataiból láthatjuk).

 

Érdemes megjegyezni hogy a Fideszben központosítva van a képviselői asszisztensek alkalmazása, így mindenkinek – közel ötszáz embernek – a frakcióvezető a munkaadója.

Ez azt is jelenti, hogy amióta Kocsis Máté frakcióvezető (2018 május), ő alkalmazza a felesége édesanyját.
A másik történet sokkal cifrább: Kocsis Máté ugyanis egy olyan házban lakik a VIII. kerületi Tisztviselőtelepen, amelyet részben hatósági eszközökkel szereztek meg a korábbi tulajdonostól.

A régi ház még látszik a Google Street View képein, a környék jellegzetes stílusában, valószínűleg az 1920-as években épült:

Ez a kép a 2014-es állapotot rögzíti

A többségi tulajonos egy idős házaspár volt, akiket 2016-ban egyszercsak kötelezett a VIII. kerületi polgármesteri hivatal hatósági ügyosztálya – ne feledjük, Kocsi Máté volt ekkor a polgármester! –, hogy újítsák fel a tetőt, mert az veszélyes, hullik a cserép és lyukas az eresz.

Azt is hozzátették, hogy ha nem teszik meg a tulajdonosok, az önkormányzat maga intézkedik és bírságot szab ki. Természetesen az idős házaspárnak nem volt pénze a felújításra, így az eladás mellett döntöttek.

 

Hamarosan befutott egy vételi ajánlat: Kocsis Máté édesanyja jelentkezett, hogy megvenné az ingatlant, vele együtt viszont – úgy tudom – maga a polgármester jött megnézni a házat.

Az üzletet nyélbe is ütötték, körülbelül 45 millió forintért Kocsis édesanyja lett a tulajdonos. A történethez tartozik, hogy a tulajdonosok részéről korábban is volt eladási szándék, régebb óta hirdették a házat, de megfelelő ajánlat híján nem adták azt el. Azonban az önkormányzati határozat miatt kényszerhelyzetbe kerültek.

Bár a Tisztviselőtelep településképi védelem alatt áll, a régi épületet teljes egészében elbontották és egy hasonló stílusú, de nagyobb házat húztak fel a telekre – ezt is a VIII. kerületi polgármesteri hivatalnak kellett engedélyeznie. A képeken látszik, hogy az ablakok magasabban vannak, így az alsó, pinceszint is teljes értékű lett, illetve a tetőtér is beépített.

Az eredetileg az udvaron levő kb. 80 négyzetméteres műhelyt elbontották, ennyivel megnövelték az épület alapterületét. A háromszintes épület alapterülete így kb. 300 négyzetméter lehet. Egy ekkora, új építésű ingatlan minimum (!) 100 millió forintba kerülhetett.

A telek, a bontás és az építkezés árát is számolva Kocsi Máté egy minimum 150 milliós házban lakik, de a beépített anyagok minőségétől függően ez az összeg jóval magasabb is lehet.

Mindehhez édesanyján keresztül jutott, hiszen polgármesteri fizetéséből nem tudta volna igazolni, honnan volt erre pénze. Aztán idén januárban „csere” útján a ház felét hivatalosan is megkapta édesanyjától.

Így lett résztulajdonos, bár a földhivatali és cégjegyzék adatok szerint ekkor már ebben a – kívülről igen jó minőségűnek tűnő – mintegy 300 négyzetméteres házban lakott.

A földhivatali nyilvántartásból az is kiderül, hogy a frissen „cserélt” ingatlan másik felét édesanyja Kocsis gyermekeinek nevére próbálta íratni, de ezt a földhivatal valamilyen okból megtagadta.

 


Megosztom másokkal is:
  • 3.6K

Mondja el véleményét a hírről, odalent a komment szekcióban

-- hirdetés --
 

Mondja el véleményét a hírről, odalent a komment szekcióban

-- hirdetés --