Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az MSZP nem hagyja annyiban, hiszen már ember is meghalt a Mátrai Erőműben történt környezetszennyező, durva bűncselekmény-sorozat miatt – erről beszélt Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője, szerda este az ATV Egyenes beszéd c. műsorában.

A Mátrai Erőműben történt súlyos katasztrófában a fideszesek vastagon benne vannak; ez nem maradhat következmények nélkül, mert tönkreteszik az egész környéket – ismertette a képviselő.

„Ezzel a visontai erőművel soha nem volt semmilyen probléma, míg a Mészáros-család be nem tette a lábát; itt egy ipari park jött létre, ahol meglehetősén kétes tevékenységek folynak.

Erről ma egy 11 pontos, írásbeli választ igénylő kérdéssort intéztem Gulyás miniszterhez” – mondta Korózs Lajos.

„November 6-án történt a katasztrófa, de csak 9-én rendeltek el egy nagyon erős szellőztetést, ahova védőruhában mentek be a katasztrófavédelmi szakemberek is.”

A szocialista politikus elmondta, olyan méreteket öltött a légszennyezés a területen, hogy az előző napokban még gyakorlatilag be se lehetett menni.

„A gyerekeket még a környező falvakban sem engedték ki az udvarra; volt olyan ember, aki elájult, de volt olyan is, akinek patatokban folyt az orra vére. 6-án történt a baj, aztán 3 napig szellőztettek, majd végül csak 9-én mértek, de még akkor is 130-szorosát mérték a veszélyes értékeknek” – mesélte Korózs.

A képviselő elmondta, hogy a telepen a Mészáros-család vállalkozásai kétes biztonságú tevékenységet folytatnak, melynek során brutális mennyiségű és igen veszélyes szennyvíziszapot állítanak elő és szállítanak szerteszét az országban, elég sok háttér-információ szerint Budapestre is.

„Azt is megkérdeztem, hogy vittek-e az erőműből a Fővárosi Csatornázási Művek Észak-Pesti telepére, az Észak-pesti Szennyvíztisztítóba” – emlékeztetett kérdéseire, amikre 15 napon belül köteles válaszolni a miniszter.

Korózs hangsúlyozta, a legkevésbé sem csak elméleti, hogy emberéleteket veszélyeztetnek: egy 29 éves fiatalember már bele is halt a felelőtlen tevékenységbe.

„A katasztrófát követően már haláleset is történt, hiszen szétázott a zagytározó, annak a gátjára felment egy cég, aminek a munkatársa, egy 29 éves fiatalember, járművével felborult.

A lánctalpas jármű fülkéje összeroppant, és abban halt meg a fiatalember.”

„Noha eddig a zagykezelő cégek flottul dolgoztak, a Mészáros-család azonnal behozta a nemtörődöm fideszes alvállalkozókat, akik a katasztrófát okozták. Kérdezem: ez az átázás ez várható volt, és többek között azért történt, mert irgalmatlan mennyiségű víz volt ott fölhalmozva?” – utalt ismét Gulyás Gergelyhez intézett kérdéseire Korózs.

„Már fél évvel ezelőtt is a halak kipusztultak a Bene-patakban és a Tarna folyóban, mi már akkor is gyűjtöttük az adatokat! Akkor is már másfélmillió köbméter vizet kellet ráengedni a patakra, hogy annyira tudják közömbösíteni a mérgezést, hogy csak a halak pusztuljanak ki” – mondta el.

Kérdésre válaszolva megerősítette, hogy bár a visontai eset nem olyan látványos, mert gázokról van szó, az egész egy, a Kolontári vörösiszap-katasztrófához hasonló történet, aminek, ha nem állítjuk meg, hosszú távú, rendkívül brutális környezetkárosító hatása lesz.

„Az a gyönyörű Markazi tó, amelyik az erőmű melletti víztározó, az egy üdülőparadicsom volt, viszont, ha ez így megy tovább, nem jósolok annak semmilyen jövőt” – emelte ki példaként Korózs Lajos, a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: