Bojár Iván András - Fotó: WeLoveBalaton.hu
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Úgy áll a helyzet, hogy ha egy órán kellene ábrázolni a Fidesz-kormány teljes életciklusát, akkor most éppen a 23. óra 59 percében vannak, az óra pedig megállíthatatlanul számlál vissza.

Amikor naívan kultúrpolitikai harcot hirderett a kormány még senki nem vette őket komolyan, amikor pedig már mindennek vége lett volna, akkor már senki nem maradt volna, aki szót tudott volna emelni ellenük. Csak hogy ez a történet most nagyon nem így alakult.

Ugyanis végzetes hibát követett el a Fidesz. Idő előtt csapást akartak mérni a teljes színházi életre, elsősorban azon a Budapesten, ami éppen a mostani választáson lázadt fel a Fidesz ellen. Éppen a legrosszabb időben, pánikszerűen erőből akartak előremenni melynek köetkezménye ma már az, vagy meghátrálnak, vagy a teljes értelmiség, művészvilág és Budapest ellenzéki lakossága elsöpri őket.

Erre jó példa az a felhívás, melyet Bojár Iván András tett közzé:

 

Bojár Iván Andrást senkinek sem kell bemutatni, hiszen elismert művészettörténész, építészkritikus, író.

Bizony a neves művészettörténésznél is betelt az a bizonyos pohár, amikor is „A kormányzat nemzetstratégiai dimenzióba emelte a kultúrpolitikai célokat”…

Pár szóban a közéleti szerepvállalásáról: 2004. szeptember 21-én Szeretem Budapestet (rövidítve: SzeBu) néven egy mozgalmat, illetve egyesületet alapítottak Kardos Dóra, Szász Kati, Bencze B. György, Bojár Iván András, Fürjes Balázs, Gábor Iván, Gerő András, Melis András, Pataki László, Szalóky Károly részvételével. A szervezet elnöke Bojár Iván András lett.

A mozgalom elsősorban városfejlesztési koncepciókat dolgozott ki, vagy pályázatot írt ki fejlesztési tervekre, a fővárossal kapcsolatos ügyekben hallatta a hangját és számos rongálás nyomainak eltüntetését szervezték meg. A mozgalom ereje 2012-ben csökkenni kezdett, és 2014-re lényegében megszűnt az aktivitása.

2006 és 2010 között a fővárosi közgyűlés tagja.

2007. május 1-től – Demszky Gábor főpolgármestersége idején – 2010-ig – már Tarlós István felmondásával – a Városarculati Tanácsnoki Iroda vezetőjeként Bojár a főváros városarculati tanácsnoka volt. Munkája eredményeként a vadplakátolás, tagelés felszámolását, a Színes Város program keretében egyes utcabútorok, építmények színesre festését és a fővárosi taxiszolgáltatás egységes arculatát emelte ki.

2019 júliusától, Bojár kezdeményezésének hatására fejlődő 10 millió Fa országos közösségnek helyi közösségekből álló országos hálózata épült ki, soktízezres követői és taglétszámmal.

 

“Ha most nem ír valamennyi színház közös nyílt levelet, nem áll ki minden este előadás előtt egy népszerű vezető színész, két oldalán a teljes társulattal és valahol szélen az igazgatóval, nem olvassák fel estéről estére ugyanazt a tiltakozó nyilatkozatot egészen addig, amíg a kormány nem visszakozik, akkor az egész magyar humán értelmiség, művészvilág, a fenekét esténként minőségi színházainkban melengető művelt publikum immáron csak magára vethet.

Nagy és határozott szolidaritás nélkül innen már csak a pöcegödör aljára csúszhatunk. Ezek ilyenek. Voltak és lesznek. Meglepődésre semmi ok. Itt van nektek, nesze, az erőspistás szaloncukor, a karmelita kolostor góllövő teraszán szervírozva.” – írja Bojár Iván András a közösségi oldalán.

 

 

Forrás: Facebook / Wikipédia / BalraMagyar

 

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: