Orbán Viktor - Fotó: OV közösségi oldala
Megosztom másokkal is:
  •  

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a hétköznapi embereknek mekkora veszélyt is tartogat a kormány Babaváró hitele, most azonban megmutatjuk, hogy pontosan hogyan is teljesít mindez, mennyire szól arról, mint amit a kormány állít.

Nem árulunk el nagy titkot, semennyire. Gyakorlatilag semmi másról nincs szó itt, mint a felső tízezer közpénzen történő kifizetése zajlik.

Csak októberben 73 milliárd forintnyi szerződést kötött a lakosság a kormány által demográfiai csodafegyverként a pénzpiacra kilőtt babaváró hitelből, ez azonban javarészt a legvagyonosabb réteg elköteleződésének köszönhető – többek között ez derül ki Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi stabilitási jelentéséből, amely október 31-ével bezárólag tartalmazza az MNB legfontosabb hitel- és betéti adatait – derül ki a Mérce írásából.

A lap szerint a babaváró hitel, amelyet idén júliustól lehetett felvenni, számos alkalommal feltűnik a jelentésben mint a lakossági hitelezés egyik legnagyobb ösztönző intézménye.

Fennállásának első 4 hónapjában a kamatmentes babaváró hitel 352 milliárd forintnyi új kihelyezést hozott – mutatják az MNB friss adatai, amelyeket még szerdán tettek közzé. Ez egyben azt is jelenti, így már összességében több babaváró hitelt, mint lakáshitelt vett fel a lakosság ugyanezen időszak alatt, hozzátéve, hogy októberben már lanyhult a kereslet a babaváró termék iránt a kezdeti nagy roham után.

portfolio.hu elemzése azt is megjegyzi, hogy a magyar lakosság teljes banki hiteltartozása most már  79%-a az eddigi, 2010. októberi  eladósodási csúcsnak.

Az MNB jelentése azonban egyúttal azt is megjegyzi – ahogyan arra a Vakmajom Facebook-oldal is rámutatott -, hogy az adósok többsége a legfelső jövedelmi ötödből kerül ki,

tehát főleg olyanokhoz jut az adófizetők pénzéből a három gyerek esetén akár vissza nem térítendő támogatás zöme, akik nem éppen a leginkább rászorulók:

„A hitel mögötti két adós átlagos egy főre jutó jövedelme az ügyletek 57 százaléka esetében meghaladja a nettó 200 ezer forintot, továbbá az ügyletek 55 százaléka az egy főre jutó jövedelem alapján a legmagasabb jövedelmi kvintilisből került ki.”

– fogalmaz a jelentés.


Megosztom másokkal is:
  •  

Mondja el véleményét a hírről, odalent a komment szekcióban

-- hirdetés --
 

Mondja el véleményét a hírről, odalent a komment szekcióban

-- hirdetés --