Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az egyik legnagyobb hazai kúthálózat kútjain már csak ilyen kapható, de 2020-tól már minden kútra érvényes lesz a szabályozás.

Megváltozik az üzemanyag összetétele. Egy Uniós előírás alapján ugyanis az üzemanyagokban növelni kell a megujjuló energiaforrásokat, így magasabb bioetanol tartalmú üzemanyagokat fognak árusítani a hazai kutakon is.

Ezzel együtt megváltozik a motorbenzinek jelölése is. Míg korábban a 95-ös oktánszámú benzin E85-ös jelöléssel volt megtalálható a kutakon, mostantól E10 jelöléssel lesz kapható a magasabb bioetanol tartalmú bezni.

Mindezt a magyar bioüzemanyagok fenntarthatósági követelményeiről szóló jogszabály írja elő. 2020-tól magasabb bioetanol-részarányt ír elő. Az E10 bevezetését kormányrendelet írja elő, amely 2020 január 1-én lép életbe.

Mit is jelent ez pontosan?

Alapvetően semmit és mégis mindent. Ugyanis E10-et csak E10 kompatibilis járműbe lehet tankolni. Erről azonban a tulajdonosnak kell meggyőződnie, hogy az autója kompatibilis-e az új üzemanyaggal.

A Német Autóipari Szövetség kimondta, a teljes járműparkra vetítve 3 millió jármű nem alkalmas az E10 problémamentes használatára.

Amennyiben azonban nem kompatibilis az autója ezzel az összetétellel, úgy könnyen lehet, hogy hosszútávon az elégtelen üzemeléstől komoly motorikus problémái lehetnek, lerakódások, melyek miatt az autó teljesítménye romolhat, végsősoron pedig tönkre mehet az autója.

Arról nem is beszélve, hogy a gyári garancia is könnyen elveszhet, hiszen az autókat alapvetően az E85-ös szabványú motorbenzinekhez készítik, üzemszerű müködtetéséhez olyan üzemanyagot ír elő a gyáró.

Hogy kompatibilis-e az autója az új üzemanyaggal itt nézheti meg: kattintson

Mi a helyzet akkor, ha nem kompatibilis az új üzemanyaggal?

Nos elméletileg az adalékolt üzemanyagok vásárlása megoldást jelenthet, de jóval drágábbak azok, mint a normál 95-ös. Literenként kb. 25-27 forinttal drágább Super Plus üzemanyagot vételezni.

Figyeljen és tájékozódjon, mielőtt megszokott módon rutinból tankolni kezd. Ossza meg kérjük ismerőseivel, hogy mindenki értesülhessen a változásról.

 

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: