Lendvai Ildikó, MSZP
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Aggódom. Ezt a szegény Fideszt szénné fogják büntetni. A teljes pártpénztárt kiüríthetik a képviselőik pénzbírságának kifizetésére, a sok szómegvonás, a több hónapos kitiltások miatt a vitákban is alig tudnak majd részt venni. Lehet, hogy meg is szűnnek, nem bírhatják soká ezt az anyagi és politikai prést.

Igen, tudom, hogy az ellenzéket korlátozó ú.n, “szájzár-törvényt” még csak most fogadják el. Na de az utóbbi években volt már részünk visszamenőleges törvényhozásban, nem igaz?

Ha most is az lesz, akkor csak az a kérdés, mennyire mennek vissza az időben.

Nagyon izgulok. Hiszen alig kerültek be az országgyűlésbe, mindjárt megtagadták az engedelmességet a házelnöknek. Még jó, hogy akkor nem Kövérnek, hanem Szabad Györgynek hívták!

Amikor 1990. június 4-én néma felállásra kérte Trianon emlékére a képviselőket, a Fidesz frakcióvezetője elkiáltotta magát: “Gyerünk!”, és tiltakozásul kivonultak. Ja, azt elfelejtettem, hogy a frakcióvezetőt meg Orbán Viktornak hívták.

Azzal indokolták az engedetlenséget, hogy ellenzik a morális nyomásgyakorlást és az évfordulókkal való érzelmi visszaélést.

Kongresszusi határozatuk is volt arról, hogy “mélységes ellenérzéssel” figyelik azokat, akik Trianon ürügyén “olcsó népszerűségre igyekeznek szert tenni”. Ami szerintem sem szép dolog.

Tartok tőle, hogy ez az egész frakciót tekintve több milliót kóstál. Na és mennyi lesz az, hogy Orbán később egy kormánypárti felszólalás után gúnyosan a “Jézus Krisztus nevében tapsot kérek!” kiáltással fordult a kereszténydemokratákhoz?

Őket különben is kipécézték, fittyet hányva a házszabályra meg az illemre. Aki közülük szólásra emelkedett, rögtön megkapta a hangos “Imához!” jelszót.

1992-ben Andrásfalvy miniszter be is panaszolta ezért az épp mögötte ülő, folyton csúfolódó Orbánt.

Annyiszor követték el visszaesőként az új törvényben szereplő “zavaró közbeszólás” (sőt közbekiáltás) vétkét., hogy ebből már kijön egy sok éves kitiltás.

Az ezután következőket már hozzá sem számolom. Volt ugye nem engedélyezett tárgyak behozatala az országgyűlésbe, amikor pl. Rogán és Gyürk egy kosár piros cédulát borítottak Medgyessy asztalára, vagy mások a karzatról szóratták tele narancssárga röpcédulákkal a termet.

Aztán előzetesen nem egyeztetett felirat használata, többek között a D 209-es pólókon. Ezek mind-mind súlyos tételek az új jogszabályban. Amiben -valaki összeszámolta- 69-szer szerepel a “kitilt”, 39-szer a “kizár” szó.

Ha ebből csak ötöt-hatot alkalmaznak visszamenőleg a Fideszre, végük van szegényeknek. Pedig milyen szép pályát futottak be!


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: