Hadházy Ákos - Fotó: Népszava
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Orbán Viktor hatalmának legkeményebb támaszának székébe kerülhet az ügy.

Minden oldalról pikáns az a történet, ami immár évek óta húzódik. Könnyen lehet, hogy mindez a legfőbb ügyész Polt Péter székébe kerülhet, ugyanis ennyire nyíltan régen hágtak már át minden szakmai szabályt az ügyészségen. Ha ez az ügy ügyesen lesz megfogva, az Polt székébe is kerülhet.

A független országgyűlési képviselő Hadházy Ákos robbantotta a bombát, amikor az országos sajtószolgálatnak eljutatta a közleményét, amelyben felhívta a figyelmet arra a kérdésre, hogy vajon

Miért hagyta szabadlábon az ügyészség Simonka Györgyöt, amikor maguk az ügyészek írták le a vádiratban, hogy megkísérelte befolyásolni a nyomozást?

Szinte érthetetlen, hogyan tudott ekkorát hibázni az ügyészség, de a Simonka-ügy vádiratának bevezetőjéből kiderül: tudtak arról, hogy Simonka György fideszes képviselő megpróbált nyomozókat lefizetni, tanúk és gyanúsítottak vallomását befolyásolni, megváltoztatni, bizonyítékokat eltüntetni.

Ez egyértelműen megalapozta volna a képviselő előzetes letartóztatását (a büntetőeljárási törvény 276. § (2) bekezdése egyértelműen fogalmaz), a Polt Péter vezette vádhatóság mégsem lépett.

Simonka Györgyöt EU-s pályázati pénzek lenyúlásával, szakszerűen fogalmazva bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével vádolják, ami igen súlyos bűncselekmény.

Más esetekben az ügyészség sokkal kevesebbért is kezdeményezi a gyanúsítottak előzetes letartóztatását, de nyilván a kétharmados többséghez kellett Simonka szavazata is. A képviselő szabadlábon hagyása egy normális világban hivatali visszaélés és bűnpártolás gyanúját alapozná meg.

Mást nem tehetek, megteszem a feljelentést ismeretlen tettes ellen, csak azt nem tudom, ki fog dönteni egy ilyen nyomozásról: itt látszik meg, milyen trükkös megoldás, hogy a legfőbb ügyész – papíron legalábbis – függetelen, hiszen valójában senki nem felügyeli a tevékenységét, és senki nem tudja felelősségre vonni, ha visszaél a hatalmával.

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: