Forrás: Népszava
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Leszavazták hétfőn a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságában Szél Bernadett és Szabó Szabolcs független képviselők törvényjavaslatát…

 

Leszavazták hétfőn a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságában Szél Bernadett és Szabó Szabolcs független képviselők törvényjavaslatának tárgysorozatba vételét, amely “a tranzitzónában tapasztalt embertelen gyakorlat megszüntetésére” irányult.

Mint arról beszámoltunk, több esetben is előfordult, hogy a magyar hatóságok nem adtak enni a tranzitzónában lévő menedékkérőknek, az Emberi Jogok Európai Bírósága pedig már több esetben hozott ideiglenes intézkedéseket, és arra kötelezte Magyarországot, hogy gondoskodjon a tranzitzónákban őrizetben tartott személyek élelmiszer-ellátásáról.

Júliusban az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást is indított a magyar gyakorlat miatt az Magyarország ellen, mivel érdemi válasz nem érkezett magyar részről, ezért az ügy hamarosan az Európai Bíróság elé kerülhet. A magyar álláspont szerint a tranzitzónában tartózkodó menekültek nem fogvatartottak, így nem lehet szó éheztetésről, a menekültügyi eljárás alatt állók élelmezésére pedig nem kötelesek a hatóságok.

Szél és Szabó javaslata ezt az állapotot akarta megszüntetni azzal, hogy kimondja, a tranzitzónákra érvényesek a menekültügyi őrizet szabályai, hogy gyermekes családokat, illetve 14 és 18 év közötti menedékkérőket sem lehetne oda irányítani, de a honvédelmi bizottság fideszes többsége leszavazta a javaslatot, így nem kerül a plenáris ülésre a dokumentum. A bizottság fideszes elnöke pedig a 24.hu beszámolója szerint azzal érvelt, hogy

“Az a tízmillió turista, aki belép Magyarországra sem kap enni a magyar államtól, ők sincsenek éheztetve.” – mondta Kósa Lajos.

Zseniális hasonlat. A magáncégeket meg nem állami pénzből tartjuk el, ezért a kormány se kapjon fizetést. Kósa Lajos bemutatta, hogy a lejjebbnél is van még sokkal lejjebb! Az érvelésén meg egyszerre lehet sírni meg röhögni. Az meg külön aljas cinizmus, hogy turistákhoz hasonlítja a szerencsétlen menekülteket!

Forrás: HVG / BalraMagyar

 

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: